Cititorul interesat de dezvoltare personala va gasi in noua carte a Danielei Andreescu o abordare practica a mindfulness ca metoda ce poate fi folosita in viata de fiecare zi.
In primele doua parti ale cartii, va veti intalni cu meditatia si practicile de baza pentru cultivarea unei minti echilibrate, metode si exercitii care faciliteaza sustinerea diferitelor aspecte ale vietii, cai spre un mod de viata prin care omul sa-si creasca vitalitatea. Prin meditatie invatam cum sa abordam propriile ganduri si tipare emotionale care perturba abilitatea de a fi echilibrati si „in pace”. Prin practica mindfulness, invatam in prima instanta sa „traim in prezent”, mai constienti de sine si de lumea din jur, intr-un fel intentionat, fara judecati de valoare si non-reactiv. Avansand in practica, vom constata din proprie experienta ca tehnicile de meditatie si mindfulness ne ajuta sa facem alegeri mai intelepte, sa functionam mai bine in lumea agitata si stresanta de azi. Prin practica autentica a mindfulness nu ne deconectam de la problemele personale sau ale societatii, izolati intr-un turn de fildes confortabil. Ca ansamblu de abilitati, mindfulness ghideaza actiunea etica a individului in interactiunea sa cu lumea in care traieste.
Acestei incursiuni in practica mindfulness i se adauga un numar de meditatii vizuale in partea a treia a cartii. Ele sustin „calatoria in peisajele sufletului” din perspectiva mindfulness ca metoda de dezvoltare umana. Imaginile si textele asociate sustin un exercitiu neconventional al starii de prezenta constienta in viata cotidiana.
Explorarea perspectivelor, metodelor si exercitiilor din acest volum nu necesita in vreun fel aderarea la o dogma, adoptarea unor credinte sau ritualuri religioase, ori renuntarea la propria religie sau credinta. Este nevoie in schimb de o buna doza de scepticism – in sensul de curiozitate si deschidere insotite de gandire critica, rationala –, de evaluarea, fiecare pentru sine, a masurii in care cele propuse sunt potrivite in etapa de viata in care se afla.