Produse
Produse
    • Total RON Comandă
      x
      Coșul tău este gol.
      Comandă
      ×

      Call center-ul nostru va fi închis în perioada 3-6 mai. Comenzile plasate în perioada 2 mai, ora 16:00 - 6 mai vor fi procesate începând cu 7 mai. Din acest motiv, este posibil să existe întârzieri în procesarea comenzilor săptămâna viitoare, iar timpul de livrare să fie mai mare decât în mod normal. Facem tot ce se poate pentru a va trimite comanda cât mai repede și vă mulțumim pentru sprijin! Vă dorim Paște fericit și multă sănătate!


      Album Manastirile Olteniei. Arta si spiritualitate

      Album Manastirile Olteniei. Arta si spiritualitate

      0.0 / 10 ( 0 voturi)
      Categorii:
      Limba:
      Romana
      Data publicarii:
      2014
      Tip coperta:
      Paperback
      ISBN:
      9789735777142
      Dimensiuni: l: 12cm | H: 20cm
      Indisponibil
      Indisponibil
      Preț valabil exclusiv online!
      Împachetare cadou gratuită!
      Transport gratuit peste 150 de lei.
      Retur gratuit în 14 zile.
      Ai întrebări? Contactează-ne!
      Descriere

      Album Manastirile Olteniei. Arta si spiritualitate, editie coordonata de ieromonah Iustin Marchis - Editura Institutul Cultural Roman


      Albumul mai este disponibil doar in limba engleza. „Am avut surpriza, extraordinar de placuta, de a vedea felul in care a incheiat Parintele Iustin Marchis aceasta carte. E o Postfata care se numeste Traire, traditie si spiritualitate in Manastirile Olteniei. Nu ne-a mai vorbit despre aceasta pictura. Deja, paginile de pana la Postfata au vorbit despre acest lucru. Au aratat ca exista, au incadrat-o tipologic, au descris-o si au aratat ca reprezinta o culme estetica si artistica. El vorbeste despre viata spirituala din aceste manastiri. Pentru ca, dragii mei, nu uitati, aceste manastiri sunt pentru a atinge un nivel de spiritualitate decat cel care este cotidian, ori in lotul nostru comun. Ele nu sunt acolo ca muzee pictate. Ele sunt ca un instrumentar in vederea imbunatatirii naturii noastre umane, dincolo de scaderile ei. Iar Parintele Marchis asta a facut. Ne-a amintit acest lucru. In sine, cred ca este ceva formidabil legat de acest album, anume faptul ca el contine, la sfarsit, o coda care pune accentul normal.

      Este ca un diapazon care are un sunet… laaa… si care la sfarsit il indreapta. E LA! Si asta e LA-ul, faptul ca suntem, in latura noastra buna, niste fapturi estetice, niste fapturi morale. Ceea ce nu trebuie sa uitam este ca exista, pentru fiecare om, posibilitatea de a isi depasi natura umana asa cum este ea, in ceva care este mai inalt decat omenescul, care nu este inca divinul, dar care este undeva intre ele. Si ca omul este un arc incordat.” - Horia-Roman Patapievici „Orice comentariu sau exegetica asupra acestui somptuos si pretios album ar trebui sa debuteze, cred, cu descifrarea imaginii de pe coperta, caci de la intelegerea acesteia incepi sa pricepi intregul demers ”incifrat” al cartii.

      Este un fragment din fresca naosului bolnitei manastirii Cozia.

      La pagina 78 a albumului avem parte de intreaga scena a Necredintei lui Toma (Duminica Tomii, care se praznueste la o saptamana de la Invierea Domnului). Privind atent compozitia din absida sudica, realizata la 1542-1543, cel mai probabil de zugravi sarbi, descoperi epigraphé-ul care glasuieste astfel: Ѿ­­СƐȜАҢЇƐ ѲѺӍӉИӉѺ ( Osezanie Tomnino ), in scriere slavoneasca. Textul nu pare a fi decat in slavona bisericeasca, oarecum strandardizata pentru toate bisericile slave ale timpului, dar si pentru cea romaneasca, chiar daca corect ar fi fost Osjazanie . Traducerea exacta ar fi: Pipairea Tomii . Caci acest Ѿ­­СƐȜАҢЇƐ insemneaza pipaire, atingere, sau latinescul tactus .

      Apostolul Toma L-a cunoscut pe Dumnezeu prin punerea mainii, prin pipaire, cum dealtfel I-a indemnat si Hristos insusi pe cei prezenti, cind i-a gasit ”inspaimintati si infricosati, crezind ca vad duh”(Luca, 24, 37). Degetul Tomii a atins rana cu carne vie a lui Hristos si, pe aceasta cale kinestetica, s-a incredintat ca Acesta este Viu, ca a Inviat, exact precum ii spuneau ceilalti Apostoli la prima sa Aratare. Mintuitorul ii indeamna: ”pipaiti-Ma si vedeti ca duhul nu are carne si oase asa cum Ma vedeti pe Mine ca am”(Luca, 24, 39). Apoi, ne spune textul evanghelic, ca ”le-a aratat miinile si picioarele”...Scena de la bolnita Coziei este deosebita de ilustrativa si fatisa in acest sens, caci Iisus exact asta face: pozeaza in fata Apostolilor, se face model pentru cele ce spune. Iar Toma se apleaca, si-i atinge coasta.
      Recenzii și comentarii

      Nota

      de |

      Nu există recenzii pentru acest produs.
      Adaugă o recenzie
      Trebuie să te autentifici pentru a adăuga comentarii/recenzii.