Cum să prinzi lumea asta mare și s-o așterni într-o lume mică, atât cât să încapă între copertele unei cărți? Cine știe cum să aducă o bucată din Soare fără să i se topească maşina zburătoare? Dar ghețurile de la Poli pot fi puse într-o carte fără să înghețăm de tot? Uite, uite, am găsit. Chiar aici, aproape de noi. Sunt câțiva scriitori români care pot face toate astea, ba mai știu să facă și câteva lumi inventate. Sunt cărți pe care le veți citi pe nerăsuflate, veți râde mult, dar vă vor pune pe gânduri, o să vedeți.
Ket și prietenul lui, Tiberius Tong, nu se tem de nimic. Călătoresc din Makaibe până în Pataponia, înfruntă furtuni îngrozitoare, intră cu mult curaj până în străfundurile Nasului de Sticlă. Ket e mereu în căutare de aventuri, Tiberius încearcă să-l mai tempereze, dar amândoi știu bine un lucru: harta comorii e la ei și trebuie s-o descifreze.
„Piratul Ket ne demonstrează foarte convingător că pirateria e o meserie ca oricare alta. Numai că pirații au mai multe zile vacanță. Și nici n-ar putea fi altfel, atâta vreme cât ocupația lor de bază e aventura, care preface în vacanță tot ce atinge. Iar când ai prieteni de nădejde (fie ei și șobolani) și o corabie inteligentă (fie ea și un pic cârcotașă), scapi basma curată din toate aventurile – mai ales când la capătul lor te așteaptă o comoară.“
Florin Bican