„Ideea acestei cărţi a plecat de la restaurarea unui ansamblu mural practic necunoscut, cel din bolniţa mănăstirii Brâncoveni din judeţul Olt. Dar, cum se întâmplă adesea, o realitate nou pusă în valoare trimite la altele, iar cercetarea descoperă că punctul de pornire este de fapt o verigă dintr-un lanţ, aici, alcătuit în principal din monumente de arhitectură, a căror istorie coboară în timp cel puţin până în secolul al XV-lea şi se continuă până în zilele noastre.
Monumentele trecutului nu sunt doar Istorie, ci şi Viitor. Am pierdut mult, dar experienţele restauratorilor de astăzi ne demonstrează că se poate recupera încă, şi pune în valoare o parte substanţială din ceea ce a existat. Conservarea acestor mărturii şi descifrarea mesajului lor pentru cei de astăzi şi pentru cei de mâine, dincolo de datorie, poate fi o formă de împlinire a noastră a tuturor.”
Prof. univ. dr. Tereza Sinigalia – istoric de artă
“Prin restaurarea picturilor murale de la bolniţa mănăstirii Brâncoveni s-a urmărit recuperarea mesajului artistic autentic al unei epoci cu totul remarcabile. Vom descoperi că odată cu trecerea timpului acțiunea factorului uman a fost agresivă, iar degradările produse picturilor din Bolnița mănăstirii au redus mult din întregul de odinioară. Din acest motiv, dificultatea intervenţiilor de restaurare a impus adoptarea unei metodologii complexe prin care s-a urmărit o eficientă conservare a picturilor. În ansamblu, modalităţile de prezentare estetică au constituit o provocare pentru echipa de restauratori, care a dat dovadă de o remarcabilă sensibilitate şi abilitate tehnică, reuşind o justă raportare la mesajul artistic original.”
Prof. univ. dr. Oliviu Boldura – expert restaurator