„Călugărul”, cel de-al treilea volum al trilogiei propuse de prozatorul Ion Saimac, le depăşeşte în complexitate pe primele două, „Misterele literei V”, respectiv „Dincolo de ţipătul pescăruşilor”.
În primul rând acţiunea trece dincolo de graniţele ţării, călugărul Nicodim (alias inginerul Samoilă Ion) efectuând călătorii în Statele Unite (pentru a-şi recupera vocea) şi în India (pentru a înlătura starea de amnezie), deficienţe pe care le dobândise în urma unui accident pus la cale de reprezentanţii fostei Securităţi.
Autorul se dovedeşte a fi foarte bine documentat, prezentându-ne cu lux de amânunte istoria Mânăstirii Cozia, a Bolniţei Coziei, legenda legată de Schitul Ostrov, precum şi elemente de teologie şi de organizare a instituţiilor religioase, ca şi cum el însuşi ar fi fost al Domnului.
Sunt readuse în atenţia cititorului fragmente din creaţiile unor poeţi şi prozatori clasici români (Grigore Alexandrescu, Ion Pillat, Alexandru Vlahuţă, Gala Galaction, etc.) în care sunt descrise frumuseţile inegalabile cu care ne-a încântat si ne încântă Valea Oltului, punctul de plecare în desfăşurarea acţiunii volumului.
Ion Saimac ne prezintă modul în care situaţia politică a anilor `80 se răsfrângea şi asupra reprezentanţilor bisericii, aceştia fiind obligaţi să propovăduiască ideologia comunistă. Nicolae Zărnescu