Produse
Produse
    • Total RON Comandă
      x
      Coșul tău este gol.
      Comandă
      ×

      Ai 10%, 15% sau 20% reducere, în funcție de câte cărți pui în coș. Detalii aici.

      Cartea tainelor lui Enoh (2 Enoh)

      Cartea tainelor lui Enoh (2 Enoh)

      0.0 / 10 ( 0 voturi)
      Categorii:
      Limba:
      Romana
      Data publicarii:
      2014
      Editura:
      ISBN:
      5948417180302
      Dimensiuni: l: 13cm | H: 20cm
      Indisponibil
      Indisponibil
      Preț valabil exclusiv online!
      Împachetare cadou gratuită!
      Transport gratuit peste 150 de lei.
      Retur gratuit în 14 zile.
      Ai întrebări? Contactează-ne!
      Descriere

      Vitalitatea continua a traditiei enohiene de la finalul perioadei celui de-al Doilea Templu este bine ilustrata de Cartea tainelor lui Enoh (2 Enoh). 2 Enoh reia multe dintre temele si motivele din Cartea lui Enoh (1 Enoh), insa prezinta multe trasaturi distinctive care ii confera un caracter propriu. Linia narativa este clara si puternica si umple cu multa imaginatie istorisirea biblica aflata la baza. Enoh, vorbind la persoana intai, povesteste cum in al trei sute saizeci si cincilea an al sau a fost urcat la cer de catre doi ingeri. Acesti ingeri pazitori il insotesc prin sase ceruri, explicand lucrurile pe care le intalnesc in fiecare dintre acestea. La marginea celui de-al saptelea cer il parasesc si Enoh e preluat de Gabriel sau, potrivit unei alte traditii, de Mihail, care il urca si il aseaza inaintea fetei Domnului.

      2 Enoh marcheaza o directie radical noua: afirma fara echivoc ca Enoh a urcat la cer in trup si ca aceasta urcare a rezultat in transformarea sa fizica in inger. Afirmatia ca un om poate patrunde cu trupul in lumea superioara era extrem de problematica in conceptia despre lume a iudaismului timpuriu. Cum putea corpul omenesc sa indure o astfel de calatorie? Din ce ar putea sa traiasca? In ce fel putea Enoh sa indeplineasca inaltul rol de scrib ceresc inca inconjurat de limitarile grosiere ale carnii? Problema era mai mult decat una de ordin practic: era una profund teologica. . .

      Unii intelectuali evrei din perioada celui de-al Doilea Templu au ajuns sa il considere pe Enoh o figura centrala din istoria sacra. Acestia i-au atribuit un corp important de doctrine revelate si l-au ridicat la un statut care echivala si chiar concura cu cel al lui Moise, legiuitorul Israelului. Ei au fost cei care au pornit o traditie ce a continuat sa evolueze cu o vitalitate surprinzatoare pana in Evul Mediu si care a constituit o provocare neintrerupta pentru paradigma mozaica dominanta a iudaismului. Ei au creat un personaj care, mergand dincolo de iudaism, a fost asimilat in crestinism, gnosticism si islam, devenind unul din invatatorii religiosi universali ai antichitatii tarzii. Dintre toti patriarhii biblici, Enoh, in pofida originilor sale obscure, s-a bucurat de una dintre cele mai ilustre reprezentari in mituri si legende.

      Recenzii și comentarii

      Nota

      de |

      Nu există recenzii pentru acest produs.
      Adaugă o recenzie
      Trebuie să te autentifici pentru a adăuga comentarii/recenzii.