Ce mancam ca sa ne hranim? Preventie si terapie prin dieta in bolile cardiovasculare si in diabetul zaharat
Spre deosebire de celelalte specii, omul si-a pierdut instinctul de a se hrani corect, sanatos, in decursul evolutiei sale socio-culturale. De aceea, pentru a preveni bolile si a dobandi o sanatate durabila – sustenabila, omul, ca individ, dar si urmasii lui, paradoxal, trebuie sa invete sa-si aleaga alimentele, sa invete sa le prepare, intr-un cuvant sa re-invete sa manance!
Se pare ca, in procesul evolutiv al speciei umane, centrul de greutate s-a mutat in sfera psiho-mentalului, actionand, la nivel individual, dupa modelul „reuseste cine stie, scapa cine intelege, reuseste cine poate face conexiuni ascunse pentru aflarea adevarului, care ii va ghida evolutia socio-biologica!”. Specia noastra nu va putea sa-si supravietuiasca siesi, decat daca va intelege ca singura solutie este armonizarea ei cu natura, prin cunoasterea cat mai profunda a legilor naturale care o guverneaza atat pe aceasta, cat si pe fiinta din noi insine. Acest adevar a fost exprimat extrem de plastic acum aproape un secol de catre Constantin Noica, cel care afirma ca „cea mai aroganta idee a omului este aceea ca poate ajuta natura!”
Astfel, astazi s-a ajuns la paradoxul „mancam fara sa ne hranim!”, ceea ce echivaleaza cu aparitia carentelor nutritionale subclinice cronice, de tip epidemic, de care sufera mai mult de jumatate din cetatenii Uniunii Europene. Pe fondul acestor carente evolueaza, tot epidemic, bolile cronice ale civilizatiei moderne.
Recent s-au identificat 52 de gene care alcatuiesc „grupul mitocondrial de gene ale tineretii (mtGGT). Aceste gene pot fi activate de componente alimentare, astfel incat sa functioneze pe un model intinerit, vindecand afectiuni si incetinind procesele de imbatranire.
Prescriptia dietetica este un act medical terapeutic, avand aceeasi valoare ca prescriptia medicamentoasa. - Prof. Louis Monnier