Istoria satului Criț și a săsoaicei Sofia Folberth, personajul central al cărții Ruxandrei Hurezean, scoate în evidență simplitatea, vrednicia și cumințenia unei lumi apuse. Viața bine rânduită a acestui sat transilvănean nu înseamnă doar bucuriile celor care l-au locuit, ci și greutățile traiului lor. Războiul, apoi comunismul au marcat adânc destinul acestei comunități, producând declinul unui fel de a fi ce dăinuia de secole.
Absolventă a Facultăţii de Filozofie din Cluj-Napoca, Ruxandra Hurezean lucrează de peste 25 de ani în presă. A publicat mai multe volume de reportaje în care practică un altfel de jurnalism, foarte apropiat de literatură. A obţinut mai multe premii pentru articolele sale, atât din partea Asociaţiei Profesioniştilor din Presă Cluj, cât şi din partea Ambasadei Germaniei la Bucureşti. Interesată de viaţa minorităţii germane din România, a publicat şi volumul Povestea șasilor din Transilvania. Spusă chiar de ei.
Povestea de viață a Sofiei Folberth este o poartă de intrare în lumea satului Criț și, prin aceasta, în cea a sașilor transilvăneni, înainte ca trecutul lor să fie înghițit cu totul de istorie. Întemeiat în vremuri medievale în jurul unei cruci înfipte în vârful unei coline, satul Criț trăiește astăzi din amintirile simplității sale nobile de odinioară.