Jessica Lahey, profesoară, scriitoare și mamă, se concentrează asupra anilor esențiali din perioada școlară, când părinții trebuie să învețe să le permită propriilor copii să experimenteze dezamăgirea și frustrarea trăite uneori, astfel încât aceștia să poată deveni adulți de succes, rezilienți și autonomi.
Parentingul modern este definit de un nivel de supra protecție fără precedent: părinți care contestă profesorii din pricina dezamăgirilor cauzate de carnetul de note, părinți care dirijează prieteniile copiilor și care intervin la locul de joacă. După cum explică autoarea, chiar dacă acești părinți se consideră a fi deosebit de receptivi la bunăstarea copiilor lor, ei nu le oferă de fapt șansa de a experimenta eșecul sau oportunitatea de a învăța să își rezolve singuri problemele.
Parentingul excesiv are potențialul de a distruge încrederea unui copil și de a-i submina educația, ne amintește Lahey. Profesorii nu le predau copiilor doar cititul, scrisul și aritmetica. Ei îi învață despre responsabilitate, organizare, bune maniere, moderație și perspectivă – abilități de viață importante pe care copiii le poartă cu ei mult timp după ce părăsesc sala de clasă.
Autoarea prezintă un plan cu sfaturi specifice pentru gestionarea temelor, a carnetului de note, a dinamicii sociale și a sportului. Și, cel mai important, ea prezintă un plan pentru a-i ajuta pe părinți să învețe să facă un pas înapoi și să accepte eșecurile copiilor lor. Cu un mesaj puternic, dar totodată cald și înțelept, cartea Cum să fii un părinte mai bun oferă o lectură esențială pentru părinții, profesorii și psihologii care-și doresc să-i ajute pe copii să reușească.