Dacia Esoterica. Vol.2 - Prof. Dr. Vicu Merlan
"Spre sfarsitul anului 2020, am lecturat cu un deosebit interes si cu mare atentie cele doua volume ale lucrarii: Dacia Esoterica - simboluri, legende si traditii (Editura Ganesha 2020, o mie de pagini!) lucrare aparuta prin admirabila truda a domnului prof. dr. Vicu Merlan, originar din satul Isaiia, in prezent colaborator al Muzeului Municipal din Husi. Amintesc in context aceasta apartenenta a domnului profesor fiindca aici se afla intr-un fel cheia unui miracol.
Indragostit de locurile sale natale si "simtind" spiritualitatea lor va fi cel care, intai ca student in anii 1991, apoi ca absolvent si angajat al muzeului amintit, va participa cu entuziasm la cercetarile arheologice efectuate in zona si va descoperi in anul 1998 ceea ce acum numim pe buna dreptate "Tezaurul de la Isaiia" expus in prezent la Muzeul Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi. Voi mentiona, probabil spre dezamagirea acelora pentru care cuvantul tezaur inseamna aur, argint sau cel putin pietre pretioase, ca este vorba de un tezaur de spiritualitate care ar putea (si chiar ar trebui!) sa schimbe paradigma istorica a culturii precucutiene de pe aceste meleaguri.
Intreaga lucrare a domnului profesor este o calatorie foarte asemanatoare cu cele facute in scopul initierii spirituale, o neobosita cautare a adevarului privitor la istoria adevarata a locurilor si oamenilor din acest urias areal numit de-a lungul tipurilor Dacia, Getia, Vlahia sau Karavlahia ori in alte feluri, functie de cel care face referirile sau de interesele geopolitice ale vremurilor.
Il vom gasi pe domnul profesor in paginile volumului cautand semnele trecerii prin veacuri a populatiilor din acest areal, sapand in diferite site-uri, fotografiind prin locuri unde nici cu mintea noi, oamenii obisnuiti, nu ajungeam, scormonind arhive si memorii, cartile inaintasilor, adunand traditii, deslusind adevarurile din legende sau vechi povesti, punand cap la cap informatiile transmise prin mestesuguri (costume, oua incondeiate, masti, dansuri etc...!) si dand astfel de obarsiile de cele mai multe ori ritualice ale acestora. Dar, in acelasi timp ni se demonstreaza ca, numai gandind la fragmente ca apartinand un tot unitar poti deveni credibil, iar autorul reuseste pe deplin acest dificil exercitiu.