Orice activități ai avea cu bunica ta, stai numai să o cunoști pe doamna Dowdel, bunica lui Mary Alice și a lui Joe. E curajoasă, e mereu de partea dreptății și luptă pentru prietenii ei. Îi duce pe copii într-o mulțime de misiuni pentru a-i ajuta pe cei în nevoie. E adevărat că între timp mai fură bărci, șantajează un șerif și își pune nepoții să se deghizeze în fantome ca să sperie niște orășeni înguști la minte. E plină de viață și face ca orice vacanță petrecută departe de Chicago să fie de neuitat.
„Parte vodevil, parte relatare laconică, povestirile lui Peck, cu șarlatanii impresionante și intrigi viclene, te fac să râzi în hohote la farsele bunicii și să chicotești la răsturnările de situație.“ Booklist
„Bunica Dowdel întruchipează nu numai inima unui mic oraș, ci și caracterul unei ere apuse... O carte remarcabilă și frumoasă.“ Kirkus Reviews. Richard Peck (5 aprilie 1934, Illinois – 24 mai 2018, New York) a fost un scriitor american cunoscut pentru contribuția adusă literaturii pentru copii și adolescenți. A studiat la DePauw University și a fost profesor de literatură engleză.
De la liceeni, spunea el, a învățat să scrie. A renunțat la cariera de profesor în 1971, iar un an mai târziu e publicat primul său roman, Don’t Look and It Won’t Hurt. „Am ajuns scriitor tocmai pentru că nu am avut un profesor care să‑mi spună «Scrie despre lucruri pe care le știi». Dacă m‑aș fi limitat la ce știam, n‑aș fi scris decât un haiku nepublicabil“, zicea Richard Peck într-un interviu. A trăit la New York și și‑a petrecut timpul scriind și călătorind.
A primit Medalia Newbery în 2001 pentru cartea Un an hai‑hui, Premiul Scott O’Dell pentru The River Between Us, Premiul Edgar Allan Poe pentru Are You in the House Alone?, iar Departe de Chicago s‑a numărat printre candidatele la Medalia Newbery. A fost primul autor de cărți pentru copii care a primit Medalia National Humanities și a fost de două ori finalist la National Book Award.