Dicționarul explicativ al limbii române actuale (cu sinonime, antonime, paronime, exemple) este un dicționar actualizat la realitatea limbii, cuprinzând peste 60.000 de cuvinte, locuțiuni și expresii frazeologice.
Inventarul de cuvinte include atât lexicul de uz general (cuvinte, construcții fixe), cât și unități lexicale de uz special: termeni, unele dialectisme, arhaisme, regionalisme cu circulație pe o arie vastă, cuvinte populare etc., care se atestă în vorbirea curentă, în manuale, lucrări științifice de popularizare, precum și o serie de inovații lexicale intrate de curând în uz, ce reflectă modificările la nivel de vocabular din ultima perioadă, unele, deocamdată, cu statut de recomandare.
Pe lângă partea de bază – cea explicativă, articolul lexicografic mai cuprinde o gamă largă de indicații privind unele dificultăți de pronunție, de silabație fonetică, de ortografie, dificultăți de ordin morfologic etc. Totodată, definiția este urmată de elementele de echivalență sau/și opoziție respective, precum și de exemple ce oferă modele de utilizare a cuvintelor în context. Toate acestea amplifică caracterul didactic al lucrării.
Prin conținutul și metoda de tratare, dicționarul este util pentru orice vorbitor dornic să-și îmbogățească vocabularul în limba română.