Efectul compus: Impulsionează-ți venitul, viața și succesul / The Compound Effect: Jumpstart Your Income, Your Life, Your Success de Darren Hardy este ca o călătorie cu destinația SUCCES. Îți urez bun venit așadar la bordul unei lecturi pline de informații utile despre succes, despre cum se obține el, dar și cu ce preț. Și pentru că sunt sigură că nu ești la prima lectură pe această temă, îți voi dezvălui deocamdată doar atât: Secretul este EFECTUL COMPUS, definit de Darren Hardy drept: „principiul prin care poți obține rezultate uriașe printr-o serie de alegeri mici și inteligente”.
Tony Robbins cel care se autointitulează „antrenorul succesului” a rezumat pe înțelesul tuturor esența acestei cărți, dar și ce înseamnă „efectul compus”:
„Efectul compus se bazează pe un principiu pe care l-am folosit și eu în viață și în cursurile mele; și anume, că deciziile tale îți modelează destinul. Viitorul este așa cum ți-l faci. Deciziile mărunte, de zi cu zi, te vor conduce, în mod implicit, fie spre viața pe care ți-o dorești, fie spre dezastru. De fapt, tocmai deciziile cele mai mărunte sunt cele care îți modelează viața. Dacă te abați de la traseu fie și numai doi milimetri, traiectoria ți se va schimba; o decizie din trecut aparent măruntă, insignifiantă, poate căpăta în prezent proporții monstruoase. Hrana pe care o mănânci, slujba pe care o ai, oamenii cu care te însoțești, modul în care îți petreci după-amiaza etc., toate aceste decizii îți modelează viața pe care o duci în prezent și, mai presus de toate, felul în care îți vei petrece restul existenței. Însă vestea bună este că schimbarea stă în puterea ta.”
Așadar, citește doar câte trei pagini dintr-o carte înainte de culcare, și tot vei fi mai câștigat decât dacă nu ai citi deloc, economisește fie și numai 5 lei în fiecare săptămână și în 10 ani această sumă de nimic se va transforma într-o mică avere, renunță la ronțăit, și silueta ta îți va mulțumi în scurt timp, devenind mult mai zveltă, coboară din autobuz măcar cu două stații înainte de a ajunge la destinație și mergi pe jos, și forma ta fizică va fi din ce în ce mai bună.
Principala sursă de inspirație pentru scrierea acestei cărți a fost propria experiență a autorului. El însuși mărturisește că, timp de 20 de ani, a studiat intens succesul, cheltuind sute de mii de dolari pentru a experimenta diferite moduri în care poate fi obținut. Concluzia sa a fost că Efectul compus este metoda cu care vei merge întotdeauna la sigur. A doua sursă de inspirație pentru această carte au fost poveștile liderilor de opinie, speakerilor, autorilor influenți, antreprenorilor și oamenilor de afaceri de succes cu care a colaborat în calitate de speaker și consultant. A treia sursă de inspirație pentru această carte a fost „oceanul de informații despre realizări personale” pe care l-a studiat în calitate de editor al revistei Success.
Darren Hardy (n. 1971) este fostul editor al revistei SUCCESS, autor de bestselleruri New York Times, orator distins de Asociația Americană a Oratorilor cu premiul „Master of Influence” pentru profesionalismul de care dă dovadă în arta vorbitului în public și consilier pentru unii dintre cei mai de succes oameni ai planetei. Pe lângă „Efectul compus”, Darren Hardy este autorul altor câteva titluri de succes printre care: The Entrepreneur Roller Coaster, Design Your Best Year Ever: A Proven Formula for Achieving BIG GOALS (Proiectează-ți cel mai bun an pe care l-ai avut vreodată: o formulă dovedită pentru atingerea OBIECTIVELOR MAJORE) și Living Your Best Year Ever: A Proven System for Achieving BIG GOALS (Cum să ai parte de cel mai bun an din viață: un sistem dovedit pentru realizarea OBIECTIVELOR IMPORTANTE).
Cartea îți furnizează o „hartă” a succesului alcătuită din principiile de bază care alcătuiesc sistemul de operare numit Efectul compus, fiind structurată în 6 capitole după cum urmează:
Capitolul 1. Efectul compus în acțiune
Din acest prim capitol aflăm povestea de viață a autorului, o poveste fascinantă și totodată educativă despre puterea disciplinei, datorită căreia, povestește Darren Hardy:
„La optsprezece ani, aveam un venit rezultat din afacerea proprie de peste o sută de mii de dolari. La douăzeci de ani, aveam propria casă într-un cartier de lux. La douăzeci și patru de ani, venitul meu depășea 1 milion de dolari pe an, iar la douăzeci și șapte de ani, eram oficial milionar prin mijloace proprii, cu o afacere care înregistra venituri de peste 50 de milioane de dolari.”
Tot aici vei descoperi povestea a trei bărbați diferiți și modul în care s-a schimbat viața fiecăruia dintre ei pe măsură ce au aplicat Efectul compus, perpetuând mici schimbări zi de zi cu consecințe fie pozitive, fie distructive asupra existenței lor.
Capitolul 2. – Alegeri
În acest capitol vei fi îndrumat să faci alegeri care te ajută să te dezvolți. Vei vedea cum Efectul compus poate acționa și în sens invers, adică, cum micile tale alegeri pot ajunge să îți influențeze viața negativ, dar și cum un lucru extrem de banal te poate ajuta să îți revigorezi căsnicia sau chiar să ți-o salvezi.
Tot aici vei descoperi și o formulă a… norocului, dar și cum eliminarea din meniul zilnic a unui număr foarte mic de calorii te va ajuta să ajungi în scurt timp la silueta mult visată sau cum economisirea sumei mici pe care o cheltuiești zilnic pe cafea, în câțiva ani ți-ar aduce niște economii deloc de neglijat. Puterea lucrurilor mărunte cumulate este cu adevărat uimitoare. Descoperă mai multe exemple în acest capitol interesant!
Capitolul 3. - Obiceiuri
Obiceiurile bune atrag după sine un trai mai bun, în timp ce proastele obiceiuri își vor face simțite efectele negreșit asupra modului în care te vei simți din punct de vedere fizic, asupra bunăstării tale materiale, asupra felului cum vor crește copiii tăi, etc. Acest capitol te va convinge că bunele obiceiuri te pot ajuta să compensezi lipsurile naturale, dar și că cele mai bune performanțe nu le aparțin întotdeauna celor mai înzestrați, pentru că, este de părere autorul:
„Persoana care are o motivație clară, convingătoare și adânc înrădăcinată în minte îi va învinge întotdeauna pe cei care excelează la capitolul cum se face.”
Tot aici vei descoperi cinci strategii pentru eliminarea obiceiurilor proaste, dar și câteva strategii foarte ușor de pus în practică pentru a-ți însuși în scurt timp bune obiceiuri.
Capitolul 4. – Dinamică
În acest capitol autorul v-o prezintă pe Măreața Di. Este vorba mai exact despre dinamica care îți poate schimba viața fie în sens pozitiv, fie în sens negativ. Vei afla așadar că, până și succesul are o dinamică. Odată ce ai început să ai succes, îți va fi mai ușor să continui să îl obții, în timp ce odată ce ai început să aluneci pe panta insuccesului, riscul de a aluneca tot mai repede în această direcție este foarte mare. „Legea inerției spune că obiectele în repaus tind să rămână în repaus: acesta este efectul compus care acționează împotriva ta.”
„Te-ai întrebat vreodată de ce oamenii de succes tind să aibă și mai mult succes, de ce bogații se îmbogățesc și mai tare, de ce oamenii fericiți devin și mai fericiți, de ce tot pe cei norocoși îi găsește norocul? Fiindcă au Măreața Di.”
Cum poți face ca dinamica să acționeze în favoarea ta? Ce este Registrul de ritm și cum îl poți folosi pentru a impune un ritm comportamentelor pe care dorești să le transformi într-o rutină în viața ta? Cum îți poți forma niște rutine care să te ajute în timp să fii mai suplu, să faci economii, sau să ai o relație mai fericită de cuplu, află din acest capitol, descoperind deopotrivă câteva exemple de oameni excepționali care au făcut dinamica să acționeze în folosul lor.
Capitolul 5: Influențe
Viața fiecăruia dintre noi este influențată mai subtil sau mai puternic de anumite forțe externe, de care, de multe ori, nici măcar nu suntem conștienți. Aceste forțe ajung uneori să ne abată de pe traiectoria noastră către succes. Consumul, relațiile și mediul înconjurător sunt doar trei dintre ele. Află cum să folosești fiecare dintre acești trei factori în favoarea ta din acest capitol extrem de interesant, și mai ales reține faptul că:
„Visul tău poate transcende mediul în care trăiești. Uneori, trebuie să ieși din mediul respectiv pentru a-ți împlini visul. Este ca și cum ai planta un stejar într-un ghiveci. Prinde rădăcini, dar nu se mai poate dezvolta. Are nevoie de mai mult spațiu ca să crească și să devină un stejar falnic. La fel și tu.”
Capitolul 6. Accelerare
Ultimul capitol al cărții este despre momentul adevărului pe care îl trăiește oricine la un moment dat, mai precis despre acel moment în care definești în cel mai sincer mod cine ești și cine vei deveni și despre cum poți trece la un nou nivel de succes, mai repede decât ți-ai fi imaginat. Tot aici vei afla cum poți ajunge să dai în mod constant mai mult decât se așteaptă oamenii de la tine, făcând să-ți surâdă șansa și mai mult. Descoperă poveștile de succes ale lui Lance Armstrong și Muhammad Ali și reține că:
„atingându-ți limitele în disciplina, rutina, ritmul și coerența ta, te desparți de vechiul tău sine, îți depășești barierele și îți descoperi o personalitate nouă, triumfătoare și victorioasă.”
Dar ține cont și de următorul aspect:
„În orice aspect al vieții tale, identifică oportunitățile de multiplicare prin care poți ajunge cu un pas mai departe, te poți strădui puțin mai mult, poți rezista în plus, te poți pregăti puțin mai bine și poți oferi ceva mai mult. Care sunt aspectele pe care le poți îmbunătăți peste așteptările celorlalți? Când poți face ceva cu totul neașteptat? Găsește cât mai multe oportunități surprinzătoare cu putință, iar nivelul și viteza realizărilor te vor uimi și pe tine și pe cei din jur.”
La finalul cărții autorul te îndeamnă să nu te rezumi doar lectura acestei cărți, care negreșit îți va fi utilă, ci să treci la acțiune, aplicând în viața ta lecțiile predate de ea.