Corespondent vreme de un deceniu al revistei GQ, Robert Draper s-a remarcat si ca editor senior al mensualului Texas Monthly. Momentan traieste la Washington D.C. Este autorul unui roman, Hadrian’s Walls, si al biografiei Rolling Stone Magazine: The Uncensored History.
In aceasta ambitioasa lucrare, Robert Draper ne poarta prin Casa Alba locuita de Bush, descriind un amanuntit tablou al unui deceniu tumultuos si al unei administratii incercate. Fiecare pagina abunda in scene, anecdote si dialoguri care ii vor surprinde si pe cei care il stiu de multa vreme pe George W. Bush.
Admiratorii presedintelui american, ca si tot mai numerosii sai detractori, vor gasi multe lucruri interesante la acest om care a intors foaia in politica.
Incepem cu un pranz emblematic la Casa Alba, unde presedintele, iritat, mestecand hot-dog, cedeaza cu greu curiozitatii reporterului, texan ca si el, care intelege foarte bine argoul extrem de des intalnit in aceasta administratie.
Ne intoarcem la alegerile preliminare din 2000, in care caracterul candidatului si, mai mult, viitorul Partidului Republican s-au calit in batalia fierbinte din Carolina de Sud cu senatorul John McCain. Continuam apoi participand indeaproape la dezordinea si discursurile de dupa atacurile din 11 septembrie, apoi la firavele incercari de a furniza electricitate unui Bagdad cufundat in bezna, dar si la momentele mai mult sau mai putin importante ale realegerii din 2004, cu uimitoarea si ineficienta incercare de a „cheltui capitalul electoral“ reformand sistemul de asigurari sociale, la inepta reactie in fata uraganului Katrina si la tot mai controversatul razboi din Irak.
Cu toate ca temele pot parea familiare, detaliile si povestea „din interior“ alcatuiesc un reportaj inedit chiar si pentru cel mai avid consumator de media.
In toiul acestei administratii foarte reticente fata de presa, Robert Draper a infaptuit un mic miracol: a batut la toate usile potrivite, devenind primul autor care pune pe hartie o istorie a mandatelor lui Bush. Facand acest lucru, el ne permite sa fim martori apropiati ai faptelor unui presedinte hotarat sa faca lucruri marete, un presedinte care si-a pastrat optimismul in fata unei nepopularitati uneori aspre si care a facut fata situatiei istorice a timpului sau fara sovaire.