Carte ecranizata in 1990 in regia lui Philip Kaufman, cu Fred Ward, Uma Thurman si Maria de Medeiros in rolurile principale.
Anaïs Nin iubeste pasional, dincolo de conventii si pudori mostenite. Il iubeste pe Henry Miller pentru geniul si senzualitatea lui. Pe June Miller pentru frumusete si mister. Pe Hugo, sotul ei, pentru tandretea cu care o protejeaza. Pe Eduardo, varul de care a fost indragostita in copilarie, pentru farmecul lui de efeb. Intreaga viata a lui Anaïs Nin sta sub semnul fascinatiei si al explorarii sinelui, cautare careia i se subordoneaza atat panerotismul, cat si pasiunea pentru psihologie, care va dura intreaga viata. Incendiar si violent in distrugerea preconceptiilor asupra vietii de cuplu, fidelitatii, casatoriei sau iubirii senzuale, Henry si June contureaza trei personaje puternice si contradictorii, care sunt de fapt trei proiectii de constiinta. Cum si constiinta poate fi pusa in scena, cititorul trebuie prevenit: la Anaïs Nin, nimic nu e ceea ce pare, cu exceptia originalitatii gandirii scriitoarei si a placerii pe care o da lectura jurnalului sau.
"Dintre toate femeile pe care le-am cunoscut, nici una nu se apropie de Anaïs Nin prin gratie si frumusete. O aristocrata. Dar si o scriitoare cu talent extraordinar. Ea apartine acum intregii lumi." (Henry Miller)
"O descriere exceptionala a trairilor erotice ale unei femei care nu poate gandi in clisee... O carte foarte senzuala si cu adevarat revolutionara." (Alice Walker)
"Henry si June surprinde desteptarea erotica a lui Anais Nin. In acelasi timp pasional si lucid, bland si crud, acest jurnal este incercarea suprema a unei femei cu o inteligenta sclipitoare de a dialoga cu sine insasi." (New York Times Book Review)