Nascuta din pasiunea autorilor pentru drept in general, pentru dreptul civil in special, drumul profesional al autorilor, parcurs pana in prezent, oferind din punct de vedere practic un contact mai aprofundat cu dreptul civil, lucrarea se impune prin stilul concis, clar, printr-o buna structurare a comentariilor teoretice si a solutiilor practice. Autorii, absolventi ai Facultatii de Drept din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, au reusit sa-si valorifice talentul pe taramul cercetarii stiintifice si in materia adoptiei.
Se stie ca institutia adoptiei interne si internationale a suferit modificari de-a lungul vremii, astazi fiind reglementata in forma prevazuta de Legea nr. 273/2004 privind procedura adopției, republicata in luna septembrie a anului 2016.
Lucrarea cuprinde un amplu comentariu al fiecarui articol al legii adoptiei insotit de trimiterea la legislatia conexa articolului comentat, acolo unde aceasta exista. Totodata, se remarca prezentarea unor elemente de drept comparat, trimiteri la jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului.
Lucrarea abunda de trimiteri bibliografice la doctrina romana si straina, ceea ce demonstreaza o vasta documentare pentru elaborarea lucrarii.
Partea teoretica a lucrarii este completata cu jurisprudenta instantelor judecatoresti nationale, a instantei constitutionale si a celei europene.
Nu se poate sa nu remarc onestitatea si buna-credinta a autorilor, care, referindu-se la opinii care nu le apartin, fac de fiecare data trimiterea necesara, ceea ce denota seriozitate, onestitate profesionala, probitate morala.
Rezultatul intregii activitati de documentare, materializat in lucrarea de fata, are o deosebita valoare teoretica si practica, munca autorilor fiind intr-adevar remarcabila. Exprimarea clara, formularea concisa, acuratetea vocabularului utilizat sunt elemente care dau valoare lucrarii si o recomanda tuturor celor interesati in aprofundarea institutiei adoptiei.