Interesul pentru limba romana ca limba straina este tot mai mare in ultimul timp. Motivele sunt diverse, de la interesul pentru lingvistica romanica sau cea comparata, pana la cel de a studia in Romania sau Moldova, sau de a urma diverse specializari, facilitate de programe diverse de finantare, de la Fulbright si Eurasian Regional Language Program, la masterate si doctorate cu sustinere nationala sau locala.
Ca urmare, s-au elaborat in ultimele decenii tot mai multe si mai sofisticate manuale de invatare a romanei ca limba straina iar cursul de fata este cel mai recent instrument didactic daruit domeniului, dar si unul dintre cele mai inspirate. Desi se adreseaza in primul rand studentilor de la anul pregatitor de la Universitatea „Ovidius" din Constanta, el ar putea fi utilizat cu succes in orice lectorat din lume, caci nu apeleaza la nici o limba de mediere, ci ofera doar romana prin... romana, fiind puternic sustinut de imagini.
Este un manual exemplar, extrem de bine structurat, foarte prietenos cu utilizatorii si extrem de eficient, in ciuda lipsei culorilor atractive sau a materialelor audio-video. Lectiile sunt perfect adaptate nevoilor de invatare specifice nivelului Al-A2, iar exercitiile sunt variate si eficiente. Unitatile recapitulative incheie fiecare ciclu de cinci lectii, asigurand fixarea definitiva a cunostintelor dobandite si retusarea eventualelor asimilari imprecise. Anexele cuprind notiuni de gramatica foarte bine structurate, la care studentii pot apela atunci cand au unele ezitari in rezolvarea exercitiilor propuse.
Cele doua autoare, absolvente ale Facultatii de Litere de la Universitatea „Ovidius" din Constanta, desi foarte tinere inca, au o lunga experienta in domeniu, predand de multi ani cursurile de romana ca limba straina la anul pregatitor de la aceeasi universitate. Volumele anterioare de teste si multitudinea de materiale didactice adiacente procesului de predare pe care le-au elaborat in timp dovedesc din plin preocuparea lor pentru a gasi cele mai eficiente metode didactice si explica rezultatele remarcabile pe care le-au obtinut de-a lungul anilor, dand sanse multiplelor generatii de studenti straini sa-si insuseasca limba romana si sa urmeze diferite specializari in cadrul Universitatii „Ovidius", dar si in alte universitati de renume din toata tara.
Membre ale Centrului de Cercetare si Dezvoltare Profesionala „Studiile Romanesti in Context International" (STUR) de la Universitatea „Ovidius", cele doua autoare sunt implicate activ in toate actiunile de promovare a studiilor romanesti si lucreaza intens in vederea realizarii unei platforme de invatare on-line, ce urmeaza a fi realizata de colectivul acestui centru. Cartea de fata este o treapta ferma spre elaborarea acestei platforme.
Nu ma indoiesc de faptul ca acest curs va cunoaste multiple editii succesive si va deveni un instrument didactic de referinta in domeniul studiilor romanesti.
Conf.dr. Marina Cap-Bun