„Analfabeţii secolului XXI nu vor fi cei care nu ştiu sa scrie şi sa citeasca, ci aceia care nu pot invaţa, dezvaţa şi reinvaţa.”(Herbert Gerjouy)
Dupa ce am citit cu atenție acest minunat „Manual practic pentru Politicieni și Funcționari Publici”, scris de prietena mea din Romania, Elena Chirița, nu aș avea cum sa nu recomand aceasta lucrare care pastreaza un echilibru corect intre conținutul teoretic riguros și viziunea pragmatica,dinamica și realista a exercițiului funcției publice.
Ca orice manual bun, acesta cuprinde o analiza a tuturor aspectelor raportate la exercițiu profesional al unui politician și funcționar public modern care aspira sa relaționeze intr-o forma asertiva și empatica cu cetațenii. Cu aceasta carte, Elena Chirița va invața sa aplicați cele mai bune reguli pentru o comunicare de succes. Pentru conținutul acestei lucrari, autoarea folosește experiența sa in jurnalism și diplomație publica, cunoștințele teoretice dobandite la prestigioase școli de Oratorie, Ledearship, Protocol și Ceremonial din America de Sud, precum și o bibliografie suplimentara atent selectata.
Oratorie și Leadership, Protocol și Negociere sunt teme care nu pot fi evitate de niciun politician sau funcționar care se respecta.
Politicienii și funcționarii publici ai secolului XXI trebuie sa invețe ceea ce nu știu. Așa incepe inovația. Știm insa ca este foarte greu, pentru ca mulți dintre aceștia au o personalitate foarte puternica și sunt foarte orgolioși.
„Manual practic pentru Politicieni și Funcționari Publici” conține cheile pentru a face competitiva orice activitate din administrația locala și centrala.
Intr-o lume in care noile tehnologii și rețelele sociale joaca un rol fundamental in orice campanie politica, fiind pe punctul de a fi recunoscute ca factor determinant in alegerea primului om in stat, principalii candidați la funcții eligibile ignora primul și cel mai vechi instrument al campaniei: oratoria politica. Pregatirea slaba și, prin urmare, puținele calitați discursive ale aspiranților la funcții publice sunt evidente. In general, se observa un dezinteres pentru acest instrument de baza al propagandei, politicienii considerand ca sunt suficient de bine pregatiți, pentru a face fața publicului in diferite imprejurari in care trebuie sa i se adreseze; rezistența in acest sens fiind foarte mare.
S-ar parea insa ca nimeni nu vrea sa admita ca numai forma sa naturala de exprimare nu este suficienta pentru a obține impactul dorit intr-o campanie politica. Pe de alta parte, principalul atu al unui om politic, intr-un sens larg al termenului, este puterea politica pe care o deține. Aceasta construcție a puterii sau reprezentativitatea clasica se bazeaza pe metodologii in care capacitatea comunicarii orale nu joaca un rol decisiv.
In primul rand, un lider trebuie sa invețe cum sa construiasca puterea teritoriala, cum sa devina puternic intr-un spațiu geografic specific, cum sa relaționeze cu personalitați cheie ale zonei respective, cum sa negocieze acorduri și alianțe strategice și, mai ales, sa aștepte cu rabdare oportunitatea de a se ridica de la baza piramidei de partid. In acest context, nu este insa ceva neobișnuit ca un candidat sa aspire la o funcție publica importanta, fara sa dețina adevarate abilitați de comunicare cu publicul larg, in momente in care marea diferența intre candidați se realizeaza prin impactul comunicațional. Primul pas pentru imbunatațirea performanței discursive este de a ne recunoaște limitele și de a incepe o pregatire continua.
Acest proces trebuie realizat pe baza valorilor și abilitaților propria candidatului. Nimeni nu se poate transforma in ceea ce nu este și puțini ajung, prin ei inșiși, la potențialul maxim la care aspira.
Prof. Mgter. Antonio Ezequiel Di Génova
Universitatea Belgrano / Argentina
Profesor invitat la Schoolof Business and Social Sciences – ESERP / Spania
Președinte REDIRP
Elena Chirita - jurnalistă, membră a Uniunii Ziariştilor
Profesionişti din România /-UZPR. Fost
redactor de politică externă şi dezvoltare
durabilă la cotidianul „România Liberă”,
a coordonat publicaţia săptămânală
„Girueta Diplomatică”. A realizat peste
300 de interviuri cu şefi de stat,
prim-miniştri, miniştri de externe, ambasadori români şi străini, funcţionari
de rang înalt de la ONU şi UE. A fost acreditată şi a participat la conferinţe,
congrese organizate de agenţiile Organizației Naţiunilor Unite: PNUE,
PNUD, FAO, AIEA, UNECE.