Viktor Pelevin a descris Mitraliera de lut ca primul roman din literatura univeralã a cãrui acţiune se petrece într-un vid absolut. Mult controversatã şi refuzându-i-se premiul Booker rus — preşedintele juriului a catalogat-o, de altfel, ca un fel de virus informatic menit sã „distrugã memoria culturalã“ —, Mitraliera de lut a devenit curând o carte-cult, înregistrând un succes rãsunãtor şi vânzãri de peste 200 000 de exemplare.
Piotr Pustota, un poet sanktpetersburghez, se pomeneşte peste noapte în ipostaza de aghiotant al legendarului comandant Ceapaev şi al nedespãrţitei sale mitralioare Anna, în plinã vâltoare a Rãzboiului Civil din 1919. Dar care este secretul mitralierei? De ce se trezeşte Piotr sistematic într-un spital de boli mintale din Moscova anului 1990? Şi care este rolul lui Arnold Schwarzenegger în toatã aceastã istorie?
Mitraliera de lut este un roman unic, ce demonstreazã geniul lui Pelevin pentru comedia metafizicã şi satira dezlãnţuitã. Este deopotrivã o fantezie intelectualã, ameţitoare şi ilarã, despre identitate şi istorie, precum şi o incursiune spectacularã în filozofia budistã.
„Ingredientele Mitralierei de lut? Votcã, ciuperci magice, cocainã, sofisticã, filozofie, nebunie, budism, Lenin, Schwarzenegger. Şi o dragoste pentru literaturã. Pelevin ne conduce într-un univers postsovietic disfuncţional, cu uşurinţa diabolicã a marilor maeştri ruşi. Este un diavol capabil sã distorsioneze şi sã nege realitatea, pentru ca astfel cititorii sã o poatã percepe cu claritate sporitã.“
Le Nouvel Observateur