Nazdravaniile lui Nastratin Hogea este o suma de istorii orientale, in care eroul propune interlocutorilor sai sfaturi intelepte intr-o maniera ludica. Suntem intr-o atmosfera de poveste unde evolutia volumului coincide cu asimilarea experientelor de viata. Structura de adancime a fiecarei nazdravanii este plasata astfel incat extragerea unei morale sa fie insotita de placerea de a spune, de a colora intamplarile si de a zugravi naravuri.
Din nazdravaniile lui Nastratin Hogea-Anton Pann
Nazdravaniile lui Nastratin Hogea este o suma de istorii orientale, in care eroul propune interlocutorilor sai sfaturi intelepte intr-o maniera ludica. Suntem intr-o atmosfera de poveste unde evolutia volumului coincide cu asimilarea experientelor de viata. Structura de adancime a fiecarei nazdravanii este plasata astfel incat extragerea unei morale sa fie insotita de placerea de a spune, de a colora intamplarile si de a zugravi naravuri. Istorioarele sale devin, ca la Boccaccio sau Cervantes, niste texte literare care rezista prin ele insele, reflectand o lume diversa si pitoreasca. Miturile, legendele si pildele lui Anton Pann, pentru ca el si le aproprie instaurandu-si omniscienta, capata o alta naturalete, o autenticitate secunda, aceea a operei literare.
Aflat la temelia balcanismului literar romanesc, continuand „linia filosofilor populari ai Antichitatii, ramasi multa vreme ca un tip viu in Orient, in intinsa arie a Bizantului“ (Tudor Vianu), Anton Pann este un adevarat Esop al literaturii noastre, chintesentiind intelepciunea milenarei umanitati rasaritene.
Lucian Pricop