Basarabia cu toată istoria ei zbuciumată este prezentă masiv în opera istorică a lui Nicolae Iorga, ca şi în activitatea sa de publicist, conferenţiar universitar, senator, ministru, îndrumător al cărturarilor basarabeni.
Ediţia de faţă reuneşte o parte din scrierile marelui istoric cu referinţă la acest subiect, elaborate în răstimp de aproape o jumătate de secol (1905-1940): însemnările de călătorie Neamul românesc în Basarabia (1905), solidul studiu Basarabia noastră. Scrisă la 100 de ani de la răpirea ei de către ruşi (1912), pagini selective din volumele Oameni cari au fost cu referinţă la scriitorii şi cărturarii basarabeni C. Stamati, B. P. Hasdeu, Zamfir Arbore, A. Mateevici, S. Murafa, Pavel Gore, Leon Donici ş.a., o selecţie din articolele publicate în ziarul politic de orientare naţională şi de atitudine democratică Neamul românesc.
Volumul este însoţit de o secţiune de Note şi comentarii, în care îngrijitorul de ediţie, dr. Iordan Datcu, pornind de la paginile lui Nicolae Iorga despre Basarabia, ne prezintă suplimentar o serie de date şi informaţii inedite deosebit de interesante despre localităţi, evenimente şi personalităţi prezente în scrierile istoricului.