Istoria nu este numai despre eroi, regi sau victorii în bătălli! Apariţiile din colecţia „File de istorie" sunt cărţi care vorbesc altfel despre lumea de ieri, altfel decât o face istoria mare.
După o carieră didactică şi ştlinţifică cu varil recunoaşteri naponale şi europene, Paulescu a fost rechiziţionat de mitografi dar şi de contestatari. Greu sunt identificabile discursuri echilibrate şi argumentate din partea unor interpreţi care să-i fi citit scrierile savantului cu detaşarea necesară. Pendulăm intre etichete: „fondatorul naţionalismului creştm", piesă centrală in „sancturarul ştfinţei universale", „una dintre cele mai reprezentative figuri ale antisemitismului românesc interbelic", „un inspirator al legislaţiel antisemite cu caracter rasial", „părintele spiritual al mişcărli legionare" etc. Conflictul intre tratamentul aplicat ideilor paulesciene nu are datele pentru vreun tratat de pace. De aceea vă propunem un armistitiu cultural, în care lectura a trei texte din 1905, lecţli de filosofie biologică, să suspende partizanatele in beneficiul istoriei.
„Cauza primară — adevăratul autor al finalităţii pe care o constatăm la fiinţele vieţuitoare, considerate in particular şi in totalitate — prezintă, intr-un grad suprem, atributul de inţelepciune. Demonstraţia existenţei unei cauze primare a vieţii, imateriale, unice şi inţelepte, este termenul sublim la care ne conduce fiziologia. Această cauză primară este Dumnezeu. Prin urmare, omul de ştiinţă nu se poate mulţumi să spună: Cred in Dumnezeu, ci trebuie să afirme: ştiu că Dumnezeu este." Nicolae Paulescu