Ținand cont de faptul ca lucrarea Noul Cod de procedura penala adnotat. Partea generala. Editia a II-a, revazuta și adaugita urmarește sa constituie un instrument util de lucru, in primul rand pentru practicienii dreptului, dar nu numai, intr-un format sintetic, dar care sa ofere cat mai multe informații, am recurs la o abordare pe care am incercat sa o adecvam acestor cerințe.
Am procedat la comentarea articolelor din Codul de procedura penala, insa nu le-am tratat ca pe o simpla succesiune de texte de lege, ci am urmarit, permanent, corelarea acestora, pentru a surprinde sensul și finalitatea lor și pentru a aprofunda conținutul instituțiilor de drept procesual penal, privite intr-o armonie juridica a intregului.
Am insistat mai ales acolo unde au aparut reglementari noi, cum ar fi arestul la domiciliu, camera preliminara, acordul de recunoaștere a vinovației etc., precum și acolo unde dispozițiile legii vechi au suferit modificari semnificative, examenul comparativ dintre Codul de procedura penala in vigoare și Codul anterior reprezentand o preocupare constanta a autorilor.
Nu am ocolit semnalarea unor inadvertențe sau sesizarea unor aspecte care pun in dificultate aplicarea unor norme de procedura, argumentate cu punctul nostru de vedere, in ideea de a atrage atenția asupra lor atat practicienilor, cat și legiuitorului.
Pentru ca o prezentare dedicata strict aspectelor practice ar fi de multe ori saraca sau insuficient de explicita, am adaugat de multe ori și succinte examinari teoretice, bazate de o doctrina care este deja bine conturata.
Pentru ca argumentele de doctrina și problemele cu caracter practic sa se imbine și sa se regaseasca in comentariile și notele care insoțesc textele de lege și pentru a fi cat mai mult in actualitate cu chestiunile de drept care deja iși fac simțita prezența, am apelat la contribuția unor practicieni cu multa experiența, respectiv judecatori din cadrul Curții de Apel Brașov, carora le suntem recunoscatori pentru sprijinul acordat.