Noul Cod fiscal comentat și adnotat (2017) iși propune sa fie, in primul rand, un instrument practic și util pentru cei care, intr-un fel sau in altul, incearca sa gaseasca soluții problemelor de ordin legislativ din prezent (uneori chiar și din trecut).
Prin urmare, lucrarea de fața are un rol informativ, fiind destinata atat profesioniștilor din domeniu, cat și celor care doresc sa aprofundeze unele probleme referitoare la impozitare. In acest scop, sub textul articolelor Noului Cod fiscal, au fost inserate normele metodologice, dar și trimiteri la legislația secundara sau complementara, dupa caz, precum și la jurisprudența. La selecția acestora s-au avut in vedere, cu prioritate, prevederile legale din vechea reglementare (Legea nr. 571/2003) care au fost preluate in Noul Cod fiscal. Pe langa facilitarea tranziției de la vechea reglementare la cea actuala, sunt evidențiate principalele elemente de noutate și implicațiile potențiale ale acestora pentru practicieni.
Prin sistematizarea legislației, comentariile autorului, extrasele din opinii exprimate in doctrina sau raspunsurile publicate pe website-urile autoritaților fiscale dorim sa punem la dispoziția cititorilor instrumente pentru elaborarea propriilor opinii și interpretari ale legislației fiscale. Ținand cont de caracterul fundamental practic al acestui demers, in Anexe au fost incluse acte normative și alte informații care completeaza sfera de aplicare a Codului fiscal, astfel incat cititorul sa fie scutit, in masura posibilului, de efortul cercetarii și actualizarii acesteia (ex. clasificarea mijloacelor fixe, lista convențiilor de evitare a dublei impuneri, decizii CJUE, extrase din regulamente europene).
Chiar daca persista riscul unor modificari legislative, avem speranța ca aceasta lucrare va raspunde necesitaților practicienilor din domeniul impozitelor din Romania.