De-a lungul existenţei noastre, separarea cunoaşte multe ipostaze. Viaţa însăşi poate fi înţeleasă ca fiind un lanţ de separări, începând cu naşterea şi înţărcarea, continuând cu desprinderile graduale de cuibul parental, traversând apoi despărţirile de cuplu şi procesul de încheiere a relaţiilor noastre semnificative. Vă voi invita să cunoaştem experienţa separării, aşa cum este ea trăită în copilărie, începând cu primul an de viaţă şi parcurgând etapele individuale de dezvoltare. Vom urmări tranziţia de la copil la adult, pentru ca apoi să surprindem „fiziologia” despărţirilor la vârsta adultă.
Ne vom opri asupra relaţiilor dintre adulţi (cuplu, prietenie) şi mai ales asupra tiparelor de despărţire. Va fi important să explorăm împreună maniera în care copilul experimentează separarea şi să o comparăm cu maniera în care un adult experimentează separarea.
Despărţirile dor. încheierile dor. Dorul doare.
Cunoscând îndeaproape experienţa separării (a copilului, respectiv a adultului), îmi propun să aduc în discuţie, într-un mod mai specific, maniera în care eu, ca psiholog clinician şi psihoterapeut, devin părtaşă a acestor suferinţe şi pot depune mărturie despre existenţa lor. Din acest motiv afirm că am scris această carte pentru a fi în beneficiul copiilor, deşi se adresează, bineînţeles, adulţilor.
Cartea poate fi utilă părinţilor, adulţilor (mai ales tinerilor) preocupaţi să îşi înţeleagă propriile experienţe de separare (despărţiri sau separări dificile de părinţi), cuplurilor (care doresc să înţeleagă dinamica relaţiilor lor), psihologilor care lucrează cu copii şi familii, în fond, oricărei persoane care este preocupată de optimizarea relaţiilor cu oamenii semnificativi din viaţa sa.
Autoarea