Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania pentru proza, editia 1992.
O noua editie, revazuta, a unuia dintre cele mai importante romane aparute dupa 1989.
„E foarte bine ca O suta de ani de zile la Portile Orientului este proaspat reeditata. A aparut imediat dupa ’90 si cartile publicate atunci au cazut in gol. Oamenii nu erau atenti la literatura, erau mai mult interesati de memorialistica, jurnale, literatura de detentie, asa ca initiativa de a repune in circuit o carte importanta e foarte bine venita.” (Carmen Musat)
„Daca pentru cititorii din ’90 literatura era un conglomerat din care nu distingeau genurile, acum exista o perceptie mult mai clara, iar oamenii sint interesati si vad diferentele. Aceasta reeditare a romanului lui Ioan Grosan va fi o provocare pentru cititorii de azi si e foarte interesant de vazut cum va fi primit textul la o noua lectura. Aburul placut si provocator al acestui roman inca mi-a ramas.” (Ioan Es. Pop)
„Ioan Grosan este printre putinii creatori de scoala noua care n-au devenit prizonierii unei singure formule epice, asimilind, cu o complicitate matura, atit experienta intertextualitatii, cit si spiritul perifrastic faulknerian ori minutia cehoviana in descrierea platitudinii existentiale.” (Radu G. Teposu)