Produse
Produse
    • Total RON Comandă
      x
      Coșul tău este gol.
      Comandă
      Parintele Petroniu de la Prodromu

      Parintele Petroniu de la Prodromu

      6.0 / 10 ( 4 voturi)
      Categorii:
      Limba:
      Romana
      Data publicarii:
      2015
      Editura:
      Tip coperta:
      Hardcover
      Nr. pagini:
      652
      ISBN:
      6422752001090
      Dimensiuni: l: 20cm | H: 28cm
      Indisponibil
      Indisponibil
      Preț valabil exclusiv online!
      Împachetare cadou gratuită!
      Transport gratuit peste 150 de lei.
      Retur gratuit în 14 zile.
      Ai întrebări? Contactează-ne!
      Descriere

      O monografie dedicata Parintelui Petroniu Tanase, staretul Schitului Sfantul Ioan Botezatorul, Prodromu, de la Sfantul Munte Athos.O radiografie cat mai fidela a personalitatii parintelui adunand la un loc materiale despre dansul si texte ale dansului.

      Sunt nascut in comuna Farcasa, raionul Ceahlau, regiunea Bacau[1], inregistrat la 23 mai 1916[2], din parinti tarani agricultori, Ion si Olimpia Tanase, al saptelea din cei 8 copii (sase fete si doi baieti)[3].

      Scoala primara am urmat-o in satul natal (7 clase), dupa care la var­sta de 14 ani - an 1930 - am intrat frate in ma­nastirea Neamt[4]. Aci am urmat cursu­rile scoalei de cantareti, iar in 1935 am mers la Seminarul monahal Cernica, unde am urmat 7 ani; clasa a 8-a pre­cum si diploma de absolvirea semina­rului le-am dat la sem. [semina­rul - n. red.] Central Bucuresti, intrucat sem. monahal Cernica se desfiintase in 1941.

      In acelasi timp, in urma exame­nului de diferenta, am dat bacalau­reatul - sectia stiinte - la li­ceul Mihai Viteazul din Bucu­resti, sesiunea din toam­na, 1942.

      M-am inscris apoi la Fac. de Teologie si la Fac. de Mate-matici din Bucuresti, pe aceasta din urma intreru­pand-o dupa un an de studiu, fiind prea impovarat cu doua facul­tati si cu obligatiile de servi­ciu de la cancelaria Sfantului Si­­nod, unde intrasem ca an­ga­­jat din oct. 1942, pentru a-mi asigura mijloa­cele de intreti­nere la studii. Din 1943 m-am inscris la Fac. de litere si filo­sofie - Bucuresti, pe care am absolvit-o in 1946, odata cu Fac. de Teologie.

      Dupa terminarea studiilor, am con­ti­nuat sa fiu functionar la Cancelaria Sfantului Sinod, iar din 1946 pana in 1948, deta­sat la Secre­tariatul Patriar­hu­lui Nico­dim; pana in septembrie 1950 am fost numit suplinitor la semi­narul monahal din m-rea Neamt. Pana la aceas­ta data intrasem in cinul monahal si fusesem hirotonit diacon si ieromo­nah (1947).

      La sem. Neamt am functionat doi ani, la catedrele de pedagogie si cate­he­tica (an I) si la cat. [catedra] de muzica (an II); in 1952 contopindu-se semina­rul cu Scoala de Cantareti Epar­hiala, am mers la m-rea Slatina, unde mi s-a incredintat conducerea sco­lii monahale si a cursurilor de pre­gatire elementara - 7 ani - din acea ma­nastire. La m-rea Slatina am ramas pana in anul 1959 - indeplinind, pe langa as­cul­tarile de mai sus, si pe ace­lea de preot si staret al m-rii [manas­tirii], intre 1957 - 1959.

      In 1959, luna mai, in urma dispozitiilor chiriar­hale, a trebuitsa parasesc m-rea, retragandu-ma in com. Brosteni, reg. Suceava, raionul Vatra Dornei[5], la o sora, unde am stat pana in prezent.

      Munca, cinstea si co­rec­titudinea le-am invatat inca din copilarie, de la parinti, care fiind saraci, nu ne-au putut lasa alta mostenire, si cu ele am strabatut pana acum de-a lungul anilor. Nu am facut niciodata nici un fel de politica si nici n-am suferit vreo condamnare, nici de legile bisericesti, nici de cele civile. In prezent, ma aflu cu sana­tatea subreda, neinstare de efor­turi fizice, avand nevoie de ingri­jire deosebita si tratament medi­cal.

      Decembrie 1961
      Ierom.Petroniu (Petru) Tanase

      Recenzii și comentarii

      Nota

      de |

      Nu există recenzii pentru acest produs.
      Adaugă o recenzie
      Trebuie să te autentifici pentru a adăuga comentarii/recenzii.