Pentru o minte și un suflet de copil care se apropie pentru prima dată de disciplina numită Istorie, universul fascinant al povestirilor istorice, auzite sau citite, reprezintă o etapă fundamentală pe calea deslușirii, încă de mic, a ceva din adevărul evenimentelor petrecute în vremurile de demult, al faptelor moșilor și strămoșilor, fapte devenite legende ale neamului românesc.
Povestirile istorice ale lui Dumitru Almaș sunt scrise ”dintr-o stăruitoare poruncă lăuntrică”, cu credința că lumea eroilor și a întâmplărilor din adâncul veacurilor se cunună cu veșnicia, iar Istoria - cea mai frumoasă poveste transmisă din generație în generație, de la cei mai în vârstă spre cei mai tineri – ne oferă tuturor modele. Și, în mod cert, copiii și tinerii au nevoie, mai ales în zilele noastre, de modele. Aceștia caută permanent modele, pe care le pot găsi în marele sipet al istoriei noastre, însă cu condiția să existe o cheie corectă pentru a-l deschide. Și chiar dacă au fost scrise pentru copii, Povestirile istorice ale lui Almaș au un mesaj care este actual și pentru generațiile mai mari, căci Istoria se citește dintotdeauna nu numai cu mintea, ci și cu sufletul.
In drumul spre imaginația copiilor , Povestirile istorice beneficiază și de un alt atú: ilustrațiile impresionante ale lui Valentin Tănase, artist plastic care s-a impus, prin monumentala sa operă, atât în țară cât și în străinătate și unul dintre cei buni graficieni pe care i-a avut vreodată lumea editorială românească. într-o perfectă comuniune cu textul, fiecare imagine creată de Valentin Tănase are darul să amplifice valențele emoționale ale fiecărei povestiri, iar Istoria devine mai apropiată și mai clară.
Din cuprins: Cuvânt înainte de prof. univ. dr. Ioan Scurtu, Copilărie, eroi și imagini frumoase – despre o carte ce străbate generațiile -, de prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, Cuvântul autorului - Dumitru Almaș, Cartea pe care am visat-o în copilărie - Postfață -, de Valentin Tănase , Mărturisire – Tatăl meu, Dumitru Almaș -, de Ioana Jitaru, Repere biobibliografice de Valeria Filimon.