Studiul de față își propune să abordeze procesul decizional în actul de omor din perspectiva teoriilor normative și descriptive și ale paradigmelor cognitive, factoriale și dimensionale ale trăsăturilor de personalitate psihopatologice la un individ.
Lucrarea de față este structurată în două părți:
- partea generală – cuprinde o analiză exhaustivă a datelor din literatura de specialitate cu privire la stilurile decizionale normative vs. descriptive sau mixte la un criminal, a trăsăturilor de personalitate psihopatologice ca factor mediator la cel cu omor și a abordărilor teoretico-experimentale cognitive cu privire la schemele dezadaptative timpurii la decidenții cu omor.
- partea specială – conține date statistice cu privire la diferențele individuale în luarea deciziei în actul de omor. S-a urmărit scoaterea în evidență a diferențelor între subgrupele de vârstă, sex și nivel de educație, comparații intra-grup și inter-grup, corelații empirice între trăsăturile de personalitate psihopatologice și schemele cognitive dezadaptative timpurii între grupul penitenciar și grupul non-penitenciar.
Scopul acestei cercetări este propunerea unor noi instrumente psihometrice în evaluarea și testarea psihologică pentru comisiile de expertiză medico-legală psihiatrice care pot da o bună predictibilitate în creionarea tabloului de conceptualizare clinică a psihopatologiei unui decident criminal precum și pentru îmbunătățirea metodelor de interviuri clinice standardizate în comisiile de specialitate.