Având niște autori renumiți și talentați, numărul 8 al revistei Matca încearcă să aducă în discuție câteva probleme interesante și importante.
Pe copertă, o avem pe scriitoarea Lavinia Braniște într-o poză făcută de publisherul nostru, Barna Némethi. Cu ea, a făcut un interviu temeinic Bogdan Coșa, interviu în care Braniște vorbește despre temele care o intrigă și o inspiră. În jurul acestui dialog am creat o secțiune despre proza scurtă a generației postdouămiiste, în care publicăm o povestire de Lavinia Braniște și la care participă Horea Sibișteanu cu o anchetă dinamică, Bogdan Crețu, Șerban Axinte și Victor Cobuz.
Secțiunea Arte scurte însumează eseuri despre formele scurte ale diferitelor arte, de la literatură la muzică și la social media, Cristina Bălașa, Carla Schoppel, Oleg Garaz, Simona Popescu și trioul Laconic fiind autorii care ne călăuzesc în aceste explorări.
În Re:România propunem o suită de articole care descriu România altfel, poate mai puțin cunoscută sau mai puțin vizibilă, așa cum o experimentează Radu Polizu, Vasile Ernu, Carmen Lidia Vidu și Mirel Bănică, scriitori și „excursioniști culturali“ care simț enorm, dar nu văd monstruos, ca să-l parafrazăm pe Caragiale.
Politicosul 2024 se dorește a fi o analiză a fenomenului politic devenit subiect incendiar după alegerile prezidențiale de anul trecut, și vrea să facă asta nu prin lozinci sau prin enunțuri tranșante, ci prin introspecții social-politice.
Alături de acestea, veți regăsi în număr rubricile noastre devenite deja tradiționale, anume articolele Ioanei Bot, ale Emei Cojocaru, Florin Bican, Marius Chivu, George Cornilă și Ciprian Măceșaru, – alături de câteva nume noi, cum sunt Iulia Mușat și Maurice Munteanu – și topurile și recenziile pe care le publicăm în fiecare număr. În același timp, vă oferim un bogat dosar de ficțiune și poezie cu autori renumiți, cum ar fi poeta georgiană Kato Javakhishvili, Andrew Davidson-Novosivschei, Isidoros Zourgos, Ilja Leonard Pfeijffer, Can Xue, Radu Vancu, Florin Chirculescu.
Cenaclul Matca vă așteaptă cu poeți interesanți: Alexandra Ivan, Maria Ciurea, Rebeca Oanță, Ana-Maria Olteanu, Matei Grămescu, Antonia Ilie, Miki Vieru, Viorela Strat, Mara Mihai, Alexia Plăcintă – sunt în dosarul alcătuit de Simona Petrișor și Tiberiu Neacșu.
În acest număr puteți citi un interviu cu Andrei Kurkov, făcut de Diana Iepure și Cătălina Bălan. Ioan Stanomir scrie despre volumul lui Jean-Loup Bonnamy apărut în traducerea lui Teodor Baconschi, iar Adrian Emil Rus analizează Câmpiile, în traducerea lui Bogdan Perdivară. Lista, desigur, continuă, iar revista își așteaptă cititorii.