Produse
Produse
    • Total RON Comandă
      x
      Coșul tău este gol.
      Comandă
      ×

      Comenzile plasate între 24.12, ora 13.00 și 26.12 vor fi procesate începând cu 27.12. Puteți însă comanda oricând un voucher cadou - bucuria care ajunge instant la destinație.
      Program special de Crăciun pentru asistență telefonică: 24.12: 9.00 - 18.00 / 25 - 26.12 - închis.

      Romanii, un viitor previzibil?

      Romanii, un viitor previzibil?

      7.0 / 10 ( 4 voturi)
      Limba:
      Romana
      Data publicarii:
      2011
      Editura:
      Nr. pagini:
      280
      ISBN:
      9786069306604
      Dimensiuni: l: 14.6cm | H: 20.5cm
      Doar în librărie
      5897
      Doar în librărie

      Preț valabil exclusiv online!
      Împachetare cadou gratuită!
      Transport gratuit peste 150 de lei.
      Retur gratuit în 14 zile.
      Ai întrebări? Contactează-ne!
      Descriere

      Cand aveam televizor, vedeam tot felul de pareristi – intitulati pompos analisti sau lideri de opinie – care se pronuntau despre cum sunt romanii. Eu insumi spun ca „noi, romanii facem si dregem“. Iata insa o carte care ce are la baza o cercetare stiintifica – bazata pe perspectiva a 1132 de romani din toata tara. Ei vorbesc despre caracteristicile culturale ale lor insile si ale celorlalti.

      Cartea are 2 mari merite:

      1. este prima carte serioasa de la noi, bazata pe o cercetare stiintifica, despre cultura romaneasca si despre impactul ei practic in viata de zi cu zi actuala – personala si sociala.

      2. propune cateva solutii vizavi de caracteristicile cu impact pozitiv (cum sa le potentam) si a celor cu impact negativ (cum sa le minimalizam).

      Evident, exista si lucruri care nu mi-au placut, de pilda stilul destul de greoi care, poate din dorinta autorului de a fi exact, impiedica uneori fluenta lecturii. De asemenea, daca accept ca, dintr-un anumit punct de vedere, in Romania este matriarhat, am o problema cu ceea ce sunt considerate ca aspiratii ale romanilor. Nu vad deloc perfectionismul ca pe lucru la care romanii aspira. Sau integritatea, cum se va vedea si in citatul de mai jos. Iar colaborarea este pentru romani o aspiratie? Asa o sa ramana, doar aspiratie!

      Cateva idei de interes care mi-au placut, si care, dupa mine, constituie sarea si piperul cartii:

      - romanii se considera mai inteligenti decat se considera oamenii din SUA sau Europa de Vest;

      - romanii cred despre ceilalti ca cel mai mult isi doresc sa fie sefi;

      - romanii aspira cel mai mult sa se comporte civilizat si sa fie deschisi spre invatare;

      - barbatii romani se considera mai inteligenti decat femeile; femeile, mai pesimiste decat barbatii si mai integre;

      - romanii cu studii superioare se vad mai inteligenti si mai dornici sa fie sefi; cei cu studii medii se vad mai resemnati;

      - romanii din Moldova se cred mai integri si mai loiali, cei din Valahia se cred mai liberi si mai independenti, iar cei din Transilvania se cred mai destepti si vor mai mult sa fie sefi;

      - romanii au tendinta de a fi critici cu ceilalti (centrati pe negativ si orientati spre trecut), de a-i considera pe ceilalti responsabili de aspectele negative ale romanilor).

      „Sa recunoastem in cele din urma ca succesul oamenilor se bazeaza pe orice altceva, dar mai putin pe integritate. Cu alte cuvinte, integritatea este astazi o piatra de moara. Putem afirma ca minoritatea cea mai persecutata din Romania in prezent este aceea a oamenilor cinstiti, corecti, integri. Ne face placere sa ne declaram mai buni decat ceilalti, sa fim recunoscuti ca fiind onesti, ca fiind indivizi care nu urmaresc obtinerea de interese materiale exclusiv in interes personal… Ne place sa facem avere, chiar daca aceasta activitate presupune sa inselam putin, sa mintim putin si sa ascundem un pic de «adevar», daca interesul ne-o cere. Intelepciunea romaneasca ne aduce aminte ca «adevarul umbla cu capul spart»“. (pp.146-147)

      Una peste alta, cartea asta mi se pare o buna baza pe care se poate construi; de la proiecte politice pana la proiecte personale. Este de fapt o oglinda a romanului de secol XXI, care ne arata asa cum suntem. Si nu putem sta tot timpul in fata oglinzii, trebuie si sa facem ceva. Ce?

      Dragos Butuzea despre volumul Romanii, un viitor previzibil?, de Dorin Bodea.

      Recenzii și comentarii

      Nota

      de |

      Nu există recenzii pentru acest produs.
      Adaugă o recenzie
      Trebuie să te autentifici pentru a adăuga comentarii/recenzii.