Set 5 carti Romani si romance, volumele XVI-XX - prezentate de Dan Silviu Boerescu
Setul cuprinde:
- Mitza Bricard, muza lui Dior, si alte romance care au rescris istoria modei;
- Maria Cutarida si celelalte romance care au revolutionat medicina;
- Atat de aproape de Nobel si totusi... atat de departe. Romanii care meritau Premiul Nobel;
- Aventurieri si exploratori romani pe toate continentele lumii;
- Gimnastele care au cucerit lumea si viata lor de dincolo de podium.
Mitza Bricard, muza lui Dior, si alte romance care au rescris istoria modei
Mitza Bricard – designer de palarii, stilist, a fost sefa departamentului de creatie a casei Dior. In anii ’50, Mitza era tot timpul in preajma lui Christian Dior, fiindu-i si prietena buna. Despre ea, Dior spunea: „Este una dintre acele persoane rare pentru care eleganta este singura ratiune de a trai”.
Mitza Bricard umplea saloanele pariziene cu barfe si povesti de-amor. Inca din anii 1930, tabloidele relatau despre extravaganta acestui personaj care nu purta niciodata lenjerie intima si isi tragea cu nonsalanta rochiile atent croite si camasile delicate direct pe pielea goala. Jurnalele relatau despre povestile ei amoroase, multe dintre ele sfarsindu-se in scandaluri patimase cu iubiti mult mai tineri decat ea. Iar articolele dedicate modei analizau bijuteriile scumpe si somptuoase care ii dadeau o nota de personalitate in plus. Ea a fost aceea care a impus in moda pariziana culoarea lila. Se spune ca Mitza avea mereu la incheietura mainii o esarfa mica, „leopard”, pentru a acoperi o cicatrice, semnul durerii unei mari iubiri. Turbanul, siragul cu perle, pantofii stiletto faceau parte din recuzita sa zilnica si personala. Intrebata de presa care sunt florile sale preferate, Mitza a raspuns fara sa clipeasca, sau sa se gandeasca macar o secunda: Cartier!
Maria Cutarida si celelalte romance care au revolutionat medicina
Maria Cutarida-Cratunescu (1857 – 1919) a fost prima femeie doctor in medicina din Romania. In 1884, obtine acest titlu la Paris, cu o teza despre tratamentul cancerului de col uterin.
Sofia Ogrezeanu s-a nascut la Falticeni in 1920. A intrat la Facultatea de Medicina din Bucuresti in toamna lui 1939. Ca student, face diferite stagii, primul de practica la oftalmologie, al doilea in 1943 in calitate de medic de circa rurala, urmand un al treilea stagiu, cel de internat, in Serviciul de Neurochirurgie din Spitalul nr. 9 din Bucuresti. Cu aceasta ocazie intra in prima echipǎ neurchirurgicalǎ, consideratǎ „echipa de aur”, alaturi de prof. dr. Dimitrie Bagdasar, intemeietorul neurochirurgiei romanesti si medicii Constantin Arseni si Ionel Ionescu.
Marta Trancu-Rainer (1875- 1950) a fost prima femeie chirurg din Romania, membra a Academiei de Medicina din Romania….
Ana Aslan (1 ianuarie 1897, Braila – 20 mai 1988, Bucuresti) a creat primul medicament care amana imbatranirea, Gerovitalul, urmat apoi de Aslavital. Toata viata a avut o singura frica: teama de moarte. Tratamentul inventat de ea este insa nemuritor…
Romancele care au revolutionat medicina sunt, insa, cu mult mai numeroase si unele dintre ele sunt active si azi, bunaoara Raluca van Staden sau Angela Sirigu, demonstrand ca filonul creativitatii stiintifice nu a secat deloc pe plaiurile mioritice, putandu-ne oferi si alte revelatii in continuare!
Atat de aproape de Nobel si totusi... atat de departe. Romanii care meritau Premiul Nobel
Doar patru personalitati de origine romana figureaza in palmaresul celor distinsi cu Premiul Nobel, pana in prezent. Este vorba de Ioan Moraru, George Emil Palade, Elie Wiesel si Herta Müller. Altii au fost pe punctul de a fi premiati cu aceasta distinctie, insa au ratat-o „la mustata”. Printre acestia se numara Nicolae Constantin Paulescu, Lucian Blaga si Stefan Procopiu.
Ioan Moraru este singurul roman care, in momentul decernarii Premiului Nobel pentru pace, pe anul 1985, se afla pe teritoriul tarii, fara sa fi emigrat. Premiul i-a fost acordat impreunaa cu americanul Bernard Lown si rusul Mihail Kuzin, constituiti in organizatia „Medicii lumii pentru prevenirea razboiului nuclear”. In timp ce americanul si rusul au fost ovationati in tarile lor pentru performanta, in Romania lui Ceausescu, Ioan Moraru a ramas un anonim. Ceausescu insusi isi dorise acest premiu…
Prezentat in enciclopediile lumii ca „om de stiinta american de origine romana”, Gorge Emil Palade a fost laureat al Premiului Nobel pentru stiinta si medicina in 1974. Este cunoscut ca specialist in domeniul biologiei celulare.
Elie Wiesel s-a nascut ca cetatean roman la Sighetu Marmatiei, in anul 1928. Dupa ocuparea Ardealului de Nord, si-a continuat studiile la Debrecen si Oradea, de unde a fost exmatriculat de autoritatile maghiare, ca evreu. La 16 mai 1944, a fost trimis in lagarele de exterminare de la Auschwitz-Birkenau si Buchenwald. Supravietuitor al Holocaustului, a ajuns scriitor, ziarist si filosof, fiind distins cu Premiul Nobel pentru pace in anul 1986.
Nascuta in Banat in anul 1953, Herta Müller a fost distinsa cu Premiul Nobel pentru literatura pe anul 2009. Enciclopediile o citeaza ca „autoare germana, nascuta in Romania”.
In 1956, profesorul Basil Munteanu, aflat la Paris, si poeta Rosa del Conte, au inaintat la Stockholm documentatia pentu decernarea premiului lui Lucian Blaga. Tocmai cand propunerea era sa izbuteasca, lovitura a venit de la Bucuresti: statul roman nu si-a dat asentimentul pentru premierea poetului, socotit „burghez”.
Academicianul Stefan Procopiu este cel care a calculat cu un an inaintea savantului Niels Bohr momentul magnetic al electronului, numit si „magnetonul”, ce avea sa poarte numele Bohr-Procopiu. Premiul Nobel a fost acordat prietenului sau danez pentru simplul motiv ca mediile academice romane nu s-au ocupat de formalitati…
Aventurieri si exploratori romani pe toate continentele lumii
Emil Racovita (1868-1947) a fost un savant, explorator, speolog si biolog roman, considerat fondatorul biospeologiei (studiul faunei din subteran – pesteri si panze freatice de apa). A fost ales academician in 1920 si a fost presedinte al Academiei Romane in perioada 1926-1929. Participa ca naturalist la expeditia antarctica belgiana (1897-1899) la bordul navei Belgica. In 1920, infiinteaza la Cluj primul Institut Speologic din lume. Ideea lui Emil Racovita de a se organiza o institutie de stat pentru un turism care sa respecte natura se materializeaza in anul 1926, cand fondeaza Oficiul National de Turism (ONT), oficializat prin decret regal.
Turistul care merge in Ţara de Foc descopera Muntii Lahovary, Manu si Rosetti, Carmen Sylva, Punta Sinaia. Sunt denumiri pe care le-a dat Julius Popper, un explorator roman de origine evreiasca.
Un tanar evreu din Bucuresti, Julius Popper, a cucerit Ţara de Foc, dupa ce i-a smuls aurul din adancuri. A batut moneda proprie si a emis timbre. Cuceritorul a sfarsit ucis in locuinta sa din Buenos Aires.
Un ardelean din Ivesti, Bistrita-Nasaud, fiu de granicer, era, in 1900, comandantul suprem (generalissim) al armatei Transvaalului, republica din Africa de Sud (fondata de fostii colonisti olandezi – burii) care lupta impotriva Angliei coloniale. Legendele, consemnate de documentele vremii, spun ca in timpul acestui razboi dur, fiind in imposibilitatea sa se mai aprovizioneze cu munitie din cauza blocadei britanice, burii din tinutul de nord, adica din Transvaal (Pretoria si Johannesburg fiind orasele cele mai cunoscute), si-au confectionat munitia din materialele avute la dispozitie la fata locului, adica si-au facut gloante din aur.
Gimnastele care au cucerit lumea si viata lor de dincolo de podium
Dincolo de medalii a fost, de cele mai multe ori, o suferinta enorma si a intervenit un lung sir de privatiuni. „Pretul aurului” – cum avea sa scrie, de pilda, una dintre campioane (Maria Olaru) – a fost urias si a putut adesea insemna copilarii si adolescente efectiv schilodite (precum s-a intamplat la Alexandra Marinescu). Unele dintre fete au gasit resurse nebanuite pentru a-si reveni atat fizic cat si, mai ales, mental. Altele, din nefericire, nu…
Teodora Ungureanu, colega Nadiei Comaneci, in 1980 s-a casatorit cu gimnastul roman Sorin Cepoi si impreuna au o fiica, Adriana. Teodora si sotul ei lucreaza o perioada in cadrul trupei de circ Cornea, dupa care se muta in Franta, unde antreneaza timp de opt ani, iar din 1993 se stabilesc in SUA. In prezent, Teodora si sotul ei conduc clubul de gimnastica Dynamic Gymnastics, langa New York.
In iunie 1991, Ecaterina Szabó se casatoreste cu Cristian Tamas, fost membru al echipei de caiac a Romaniei si impreuna au doi baieti: Lorenzo si Zeno. In 1992, parasesc Romania si se stabilesc in Chamalières (Franta), unde Kati devine antrenoare la un mic club din localitate.
Vanda Hadarean locuieste din 2006 in Canada. A castigat patru titluri consecutive de Miss World Fitness (2008, 2009, 2010, 2011) si apare in reclame la produse nutritive pentru sportivi. Inainte sa plece din Romania a aparut in Playboy.
Corina Ungureanu a renuntat la sport in 1999 si imediat a starnit un imens scandal, pozand tot in Playboy, aparand inca de doua ori nud, o data in Romania si o data in Japonia, alaturi de Claudia Presecan si Lavinia Milosovici, impreuna cu care inregistreaza si un film video erotic.
Situatie de neinteles, Floarea Leonida s-a reprofilat in Germania, unde a devenit prostituata de lux!