"Krishnamurti nu se poate comenta fragmentar, pe carti. Toata opera lui reprezinta un singur text, fiecare parte cuprinzand si depasindu-si, in nuce, intregul. E o holograma inteligenta, frumoasa si dinamica, un act de luciditate care deconstruieste gandirea, mereu repetabil intr-un fel unic pentru el, dar irepetabil pentru noi."
Alice Popescu, "Dilemateca"
*
Creativitatea este starea in care eul e absent iar mintea nu mai este punctul central al experientelor si cautarilor noastre. Creativitatea nu este o stare permanenta, e o reinnoire de fiecare clipa, o miscare in care nu exista "eu" si "al meu", in care gandul nu se mai indreapta spre anumite experiente si realizari, spre un scop sau motiv. Creativitatea poate exista numai in absenta eului; e singura stare esentiala ce are acces la realitate, creatoarea tuturor lucrurilor.
Jiddu Krishnamurti
*
Dialogurile din aceasta carte sunt eminamente practice. Ele sunt sustinute de persoane profund serioase, interesate sa descopere dimensiunea fundamentala a mintii umane, sa mearga dincolo de conditionarea imemoriala a omului.
Pentru cititor, utilitatea acestor dialoguri consta in gradul lor de aplicabilitate, de clarificare in propria-i viata a temelor respective precum si in revelatiile interioare aduse de aceste dialoguri. Din punct de vedere filozofic si metafizic, valoarea lor poate parea relativa, dar la nivelul trairii, al descoperirii prin experienta directa a Adevarului, valoarea dialogurilor este nepretuita.
Intrucat cei mai multi dintre cititori sunt indeosebi intelectuali, deprinsi sa considere mai degraba valoarea ideilor decat propria lor realitate interioara, ne permitem sa semnalam o importanta "cheie" pentru lectura dialogurilor. Aceasta este ascultarea - nu numai cu mintea, ci si cu inima, o considerare integrala a celor afirmate, acordand textului o "sansa": aceea de a ne revela nu lucruri deja stiute, nu confirmari ci, mai degraba, ceea ce refuzam sa luam in consideratie - barierele pe care mintea le pune in calea intelegerii de sine.
Atunci cand citesti, ascultarea este contactul practic cu firul viu, profund creator al acestor excelente dialoguri. Valoarea lor se va revela cititorului nu in "bogatia ideilor", ci intr-o luare de contact cu propriile sale probleme interioare, cu faptul, cu "ceea ce este". Odata luat acest contact, solutiile sugerate in dialoguri isi vor demonstra valoarea lor eminamente practica.