O punere în pagină a societății zilelor noastre, atât prin ilustrarea forței distructive mânată de ambiție, cât și prin prezentarea perspectivei de a rămâne echilibrat, vertebral și liber, într-o lume haotică.
Din acest punct de vedere, scrierile valoroase pot fi citite oricând, întrucât universurile ficționale au întotdeauna epicentrul în sfera cotidianului. Din această categorie nu se sustrag nici cărțile pentru copii, iar volumul „Stolul”, scris de María Julia Díaz Garrido și ilustrat de David Daniel Álvarez Hernández, translatează în limbaj simbolic un filigran din lumea exterioară, devenindu-le poveste celor mici și morală celor mari.
Diferența dintre o raportare coercitivă la viață și una conformă legilor naturii este impusă de educație. Aceasta nu este numai o armă accesibilă pentru a lupta împotriva măsurilor înrobitoare, ci și un instrument care ne ajută să înțelegem lumea exterioară. Însă, așa cum ne avertizează în mod subtil mesajul poveștii „Stolul”, educația trebuie să fie primită și asumată cu mare discernământ, deoarece poate forma sau deforma percepția individului asupra realității și asupra lui însuși.