Memoriile lui Gheorghe Tașcă au fost scrise pe 3 caiete, manuscrisul fiind păstrat de familia diplomatului, și copiat cu râvnă de nepoata acestuia, Alexandra Filotti. Cartea, tipărită în două volume, a rezultat la inițiativa doamnei Alexandra Filotti, care a făcut și demersurile necesare pentru recuperarea documentelor privitoare la bunicul său, aflate la CNSAS și Ministerul de Externe.
Notațiile autorului cuprind anii 1924-1949, fiind aproape zilnice în timpul mandatului diplomatic din capitala Germaniei. În rest, suferă de disparități, nemaipăstrând cadența cronologică. Pentru anii 1940, autorul le-a adiționat extrase semnificative din lucrări semnate de Grigore Gafencu, William Bullitt, D.S. Dallin și o evaluare specială privind Dunărea și Strâmtorile, semnată de Florin Al. Mironescu. Acestea completează textul și permit să-i evaluăm preocupările.
Dotat cu o fină capacitate de observație, bun analist și evaluator, descrierile, portretizările și caracterizările lui Gheorghe Tașcă sunt realiste și au o mare valoare documentară.