Produse
Produse
    • Total RON Comandă
      x
      Coșul tău este gol.
      Comandă
      ×

      Sărbătorim 24 de ani împreună și ai codul CARTU24 pentru -20% la toată oferta în stoc 24h

      Ungurii despre romani
      Ungurii despre romani
      Ungurii despre romani
      Ungurii despre romani
      Ungurii despre romani
      Ungurii despre romani
      Ungurii despre romani
      Ungurii despre romani
      Ungurii despre romani
      Ungurii despre romani
      Ungurii despre romani
      Ungurii despre romani
      Ungurii despre romani

      Ungurii despre romani

      Nasterea unei imagini etnice
      0.0 / 10 ( 0 voturi)
      Limba:
      Romana
      Data publicarii:
      2014
      Editura:
      Tip coperta:
      Paperback
      Nr. pagini:
      424
      Colectie:
      ISBN:
      2000000866017
      Dimensiuni: l: 16cm | H: 23.5cm
      Indisponibil
      Indisponibil
      Preț valabil exclusiv online!
      Împachetare cadou gratuită!
      Transport gratuit peste 150 de lei.
      Retur gratuit în 14 zile.
      Ai întrebări? Contactează-ne!
      Descriere

      Nominalizare la Premiul „CriticAtac” pe anul 2014


      In „cronica oficiala” a Europei, asa cum a fost ea scrisa de istoricii ultimelor doua secole, romanii si maghiarii formeaza unul dintre principalele cupluri conflictuale ale continentului. Melinda si Sorin Mitu arata cum au fost priviti romanii de vecinii lor de-a lungul timpului, in incercarea de a explica evenimentele istorice care i-au avut in prim-plan pe romani si pe unguri. Pe baza a sute de manuscrise, discursuri, eseuri, jurnale de calatorie si articole de presa, sint descrise imaginile mentale si reprezentarile ideologice generate de zbuciumatul trecut comun al celor doua popoare. Rezultatul este un veritabil proiect imagologic, un „portret-robot” al romanilor din mai multe perspective – a istoricilor, a politicienilor, a jurnalistilor maghiari, dar si a ungurilor de rind –, care pune in evidenta aspecte mai putin cunoscute publicului.
      Din cuprins:
      Imaginea romanilor in istoriografia maghiara • Conflictul dintre Iancu de Hunedoara si „voievodul Drákula” • Relatiile dintre principii Rákóczy si domnii Tarii Romanesti • Cum erau vazuti romanii de politicienii maghiari? • Imaginea romanilor in presa maghiara • Portretul-robot al romanilor: etnopsihologia „bunului salbatic” • Demografia si apartenenta confesionala a romanilor din Transilvania • Aspectul fizic al romanilor; frumusetea femeilor • Obiceiurile romanilor; religiozitatea, superstitiile, „cultura populara” • Romanii din Principatele Dunarene


      Sorin Mitu este profesor şi director al Departamentului de Istorie Modernă la Universitatea „Babeş‑Bolyai” din Cluj, specializat în istoria Transilvaniei, imagologie comparată şi studiul naţionalismului. Predă cursuri în domeniul Istoriei, Relaţiilor Internaţionale şi Studiilor de Securitate. A publicat peste 30 de cărţi, apărute la edituri din România, Ungaria, Germania, Spania şi Canada, printre care se numără: Geneza identităţii naţionale la românii ardeleni (1997), National Identity of Romanians in Transylvania (2001), Die ethnische Identität der Siebenbürger Rumänen (2003), Building Identities in Transylvania. A Comparative Approach (2014), La Historia de Asia moderna (2014), Identităţi moderne în Transilvania (2016). De acelaşi autor, la Editura Polirom au apărut: Transilvania mea (2006, 2013), Ungurii despre români. Naşterea unei imagini etnice (2014). Lucrările sale au fost recenzate în reviste cum ar fi American Historical Review, Slavic Review, The Slavonic and East European Review, Nations and Nationalism, Nationalities Papers, Millenium. Journal of International Studies, Jahrbücher für Geschichte und Kultur Südosteuropas, Zeitschrift für Siebenbürgische Landeskunde, Sehepunkte. Rezensionsjournal für die Geschichtswissenschaften, SüdostForschungen, Südosteuropa Mitteilungen, 22, Dilema, Observator Cultural, Dilemateca. A fost editorialist la ziarul Cotidianul şi este contributor invitat al revistei de cultură şi gîndire strategică Sinteza.


      Melinda Mitu este muzeograf si director-adjunct la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj. Doctor in istorie al Universitatii „Babes-Bolyai” (1999). A publicat numeroase volume si studii de specialitate in domeniul relatiilor romano-maghiare si al valorificarii patrimoniului muzeal, aparute in Romania, Ungaria si Germania, intre care: Romanii vazuti de maghiari: imagini si clisee culturale din secolul al XIX-lea (1998), Problema romaneasca reflectata in cultura maghiara din prima jumatate a secolului al XIX-lea (2000), Principele Stefan Bocskai si epoca sa (2006), Ebenistica Europei Centrale in Transilvania. Colectia de mobilier a muzeului de istorie clujean (2006), Rememorind Revolutia / Remember the Revolution. 1848-2008 (2008).

      Recenzii și comentarii

      Nota

      de |

      Nu există recenzii pentru acest produs.
      Adaugă o recenzie
      Trebuie să te autentifici pentru a adăuga comentarii/recenzii.