„Valoarea şi originalitatea prezentei teze de doctorat rezidă în bogăţia materialului dialectal pe care autoarea îl interpretează în mod adecvat.” (CS I dr. habil. Manuela Nevaci)
„Este evident faptul că ne aflăm în fața unui studiu lingvistic riguros, rezultat al unor cercetări de teren minuţioase, făcute cu pasiune şi ataşament pentru zonă, dar și al unei laborioase documentări teoretice de specialitate.” (Conf. univ. dr. Eleonora Sava)
„Teza de faţă se constituie într-o valoroasă lucrare care completează excelent, pe verticală, atlasele lingvistice, descriind în detaliu graiurile din Sălaj, încadrate în subdialectul crişean.” (Conf. univ. dr. Ioan-Mircea Farcaş)
Denisa Tout este licenţiată a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, specializarea Limba şi literatura română – Limba şi literatura franceză (2010). La aceeaşi facultate, a urmat cursul masteral Studii literare româneşti, absolvit în 2012. Ulterior, în vara anului 2021, a obţinut titlul de doctor în filologie, cu teza Unitate şi diversitate în graiurile sălăjene, susţinută la Şcoala Doctorală de Studii Lingvistice şi Literare (Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca). De-a lungul anilor, a participat la diferite colocvii, simpozioane ori conferinţe şi a publicat o serie de studii în paginile unor lucrări şi reviste de specialitate, singură sau alături de alţi colegi. În prezent, îşi desfăşoară activitatea didactică, ca asistent universitar, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, Disciplina Limbi moderne.