Marile si nemaipomenitele patanii si nazbatii din viata enormului urias Gargantua, tatal lui Pantagruel, reprezinta – in genealogia uriasilor – Cartea intai a romanului cunoscut sub titlul general de Gargantua si Pantagruel, al carui autor, François Rabelais, este unul dintre cele mai stralucitoare condeie scriitoricesti ale lumii si o personalitate cunosacrata printre literatii umanisti din Europa.
In ”iarmarocul de toama” de la Lyon, loc vestit pentru astfel de targuri in Franta vremii, cartea abia tiparita despre povestea cu uriasii si nastrusniciile colosalului Gargantua starnise mare senzatie in multimea galagioasa a iarmarocului si se vanduse ca painea calda:
”- Ia cartulia, ia prezicerea!... I-auzi, ia, ce-ti dau de-un ban! Viata cutremuratoare, grozavnica si nemaipomenita a marelui Gargantua, tatal lui Pantagruel... Carte plina de pantagruelie. Proaspat, proaspat, iesita acu’ de sub teascuri...”.
Oamenii simpli, care umpleau balciurile, ii recunoscusera pe eroii povestirii care imprumutasera trasaturile lor de la modelele printre care treceau: fructari, geambasi, judecatori, dregatori, targoveti, pungasi, lautari, calugari, zarzavagii, popi, paiate.... Succesul extraordinar de public l-a determinat pe François Rabelais sa paraseasca, pentru o perioada, traducerile din latineste ale unor tratate de medicina a antichitatii si sa continue, in Cartea a doua, istorisirea faptelor eroice ale lui Pantagruel, fiul lui Gargantua.
La urma urmei, cele doua volume ale romanului lui Rabelais – scriitor viguros indragostit de oameni, exuberant si dornic de viata, gigant al rasului sincer, popular si neiertator, dar si iubitor, in aceeasi masura, al ospetelor imbelsugate stropite cu vin bun - sunt un fel de autobiografie nemarturisita, autobiografie in care amintiri din copilarie si din tinerete sunt transfigurate, in alt mod decat la Ion Creanga, si strecurate cu mare dibacie, sub pretextul fantasticului si al fabulosului.
Versiunea romanului Gargantua si Pantagruel ”povestita pentru copii” de reputatii scriitori Ileana Vulpescu si Romulus Vulpescu, si reprodusa in editia aparuta la Editura Agora, are darul extraordinar de a face accesibila tinerilor cititori marea opera literara rablaisiana.