De la Revoluția din Octombrie pînă la moartea lui Stalin și chiar după aceea, viața rușilor a stat sub semnul neliniștii: un simplu cuvînt sau gest putea fi începutul unei cariere excepționale sau, dimpotrivă, putea distruge o întreagă familie. În apartamentele la comun, micile diferende duceau adesea la denunțuri fatale. În spatele zîmbetului colegului de birou se putea ascunde un colaborator al sistemului care urmărea să-ți ia postul. Într-o societate în care oricine era suspect, nici măcar membrii aparatului de stat nu erau scutiți de delațiuni și arestări. Orlando Figes a intervievat supraviețuitori ai regimului stalinist și a citit sute de documente oficiale și private pentru a înțelege cum se desfășura viața de zi cu zi în această perioadă dominată de neîncredere, teamă, compromisuri și trădări, în care doar cîțiva au îndrăznit să ridice glasul și să denunțe abuzurile conducătorilor.
„O carte care mi-a lăsat o amintire de neșters.” (Simon Sebag Montefiore)
„Vorbind în șoaptă descrie frămîntările familiilor dezbinate de paranoia, înstrăinarea și trădarea care au marcat viața privată a rușilor generații la rînd. O panoramă a trecutului dureros al Rusiei în vremea lui Stalin și un ghid pentru prezentul ei.” (The Economist)
„Datorită lui Figes, supraviețuitorii regimului stalinist nu mai vorbesc în șoaptă, ci își fac auzit glasul.” (The New York Times Book Review)