Zidul / The Wall de John Lanchester este un roman fascinant și tulburător care te va hipnotiza încă de la primele pagini. Zidul este o distopie care atinge probleme cât se poate de reale ale vremurilor pe care le trăim, precum: dezechilibrul climatic, teama tot mai acută sau disensiunile politice majore, însă, în ciuda acestui fapt, rămâne o distopie. Una atât de bine scrisă, încât, scriitorul și jurnalistul american Michael Lewis a numit-o «un „1984” (n.r: 1984 de George Orwell) al timpurilor noastre».
Acțiunea romanului se petrece într-un viitor sumbru, mai precis, în Lumea nouă de după Schimbare. Nu știm dacă a fost intenția autorului sau nu, dar, deși totul este pură ficțiune, sentimentul că această Schimbare s-ar putea petrece cât de curând în viitor este extrem de viu pe tot parcursul lecturii. În acest viitor, copiii își urăsc părinții, pentru că îi condamnă pentru Schimbare, iar dura luptă pentru supraviețuire se dă între Apărători și Ceilalți. Dar partea cea mai tristă a romanului o reprezintă de departe tabloul unei lumi care și-a pierdut complet sensul. Tabloul unei lumi în care nimeni nu își mai dorește să facă copii decât în schimbul unei recompense substanțiale, pentru că lumea e atât de îngrozitoare...
John Lanchester (n. 25 februarie 1962) este un scriitor și jurnalist britanic recompensat cu numeroase premii pentru romanele sale, dintre care amintim: The Debt to Pleasure (Datoria față de plăcere), Mr. Phillips (Dl. Phillips), Fragrant harbour (Portul înmiresmat) sau Capital (Capitalul). Articolele sale apar frecvent în publicații prestigioase precum: London Review of Books, The Observer, The New York Review of Books, The Guardian, The Daily Telegraph sau The New Yorker. Cum să vorbești pe limba banilor / How to Speak Money este un alt volum al autorului apărut la Editura ACT și Politon.