Accesul la pictura si, mai apoi, in lumea lui Theodor Pallady nu se poate face pe scurtatura si, cu atat mai putin, prin efractie. Cine se iluzioneaza ca s-a intalnit cu acest artist, atat de greu de clasificat, si ca a inteles ceva dintr-o asemenea intalnire, doar trecand in graba pe langa vreo cateva peisaje, scrutand tot atatea nuduri si consumand frugal o serie de naturi moarte, nu va face decat sa-si creeze premisele pentru deziluzia finala. - Pavel Susara
Va propunem o intalnire pe indelete cu acesta, atat cu pictura, cat si cu gandurile lui, cu ideile, dorintele, temerile sau dezamagirile de artist, dar si de om. Cele 128 de ilustratii ale albumului, ce reprezinta lucrari din opera timpurie sau de maturitate a lui Pallady, sunt insotite de insemnari ale pictorului, extrase din jurnal sau alte documente, si ofera astfel acea imagine variata necesara unei intelegeri autentice.
Studiul introductiv sub semnatura lui Pavel Susara aduce perspectiva specialistului si dezvaluie sensurile adanci ale personalitatii creatoare. Tablourile reproduse sunt din patrimoniul Muzeului National de Arta al Romaniei, Muzeului Municipiului Bucuresti, Muzeului de Arta din Constanta si Muzeului de Arta Dinu si Sevasta Vintila din Topalu, Muzeului de Arta din Bacau, Muzeului de Arta din Brasov, Muzeului de Arta din Cluj-Napoca si din colectia particulara prof. Elena Zdrobis.