Prezenta unor trupe straine pe teritoriul unui alt stat este o problema ce a preocupat, in general, lumea politica si diplomatica dar nu a ramas indiferenta oamenilor de stiinta din cele mai diverse domenii de la psihologie sociala si economie la geopolitica si istorie. In istoria romanilor acest fenomen a fost pentru perioada moderna si contemporana aproape o permanenta. Nu a existat conflict militar in ultimele doua secole in care beligerantii sa nu fi fost intr-o postura sau alta- aliat, adversar sau ocupant- prezenti pe teritoiul national. Dintre toate aceste prezente armata straina prezenta in Romania care a marcat cel mai profund destinul evolutiei istorice a romanilor in secolul al XX-lea a fost fara indoiala Armata Rosie.
In istoriografia romaneasca postdecembrista problema prezentei armatelor straine pe teritoriul national a constituit subiectul a numeroase cercetari si analize care s-au materializat in valoroase studii si lucrari de specialitate. Lucrarea Armata Rosie in Romania. Adversar. Aliat. Ocupant. 1940-1948, vol.I, s-a circumscris acestui interes manifestat atit de cercetatori dar si de publicul larg interesat de cunoasterea trecutului istoric. Acest volum a aparut la mijlocul deceniului trecut intr-o perioada in care arhivele incepeau sa se deschida cercetarilor si in care subiectul tentant pentru orice istoric.
Patru ani mai tirziu a aparut, in limba engleza, al doilea volum in colaborare cu profesorul Ioan Scurtu (The Red Army in Romania, Iasi, Oxford, Portland, The Center for Romanian Studies, 2000, 288 p) Aceasta noua editie incoporeaza o serie de cercetari efectuate din perspectiva interdisciplinara atat a participarii romaniei la cel deal doilea razboi mondial cit si a prezentei trupelor straine pe teritoriul national. Cititorii vor putea afla care au fost consecintele geopolitice si geostrategice ale actului de la 23 august 1944 pentru evolutia ulterioara a societatii romanesti dar si pentru destinul popoarelor din centrul si sud-estul continentului european. Stiintele comunicarii ofera de asemenea instrumente de cercetare care sa ne dea si alte perspective asupr modului cum au fost percepute trupele sovietice in Romania. Un important segment a fost adaugat in prezenta editie pentru a se face o analiza a efortului pe care l-a facut autoritatile romane pentru a rasturna in mentalul colectiv romanesc imaginea soldatului sovietic din inamic in aliat.
Constantin Hlihor
Bucuresti, august 2012
Armata Rosie in Romania
Categories:
Language:
Romana
Publishing Date:
2012
Publisher:
Cover Type:
Paperback
Page Count:
302
ISBN:
9786066474375
Dimensions: l: 14.8cm | H: 21cm
Unavailable
Price applicable only to online purchases!
Free Gift Wrapping!
Free shipping over 150 RON
You can return it in 14 days
You got questions? Contact Us!