Charles Diehl (1859-1944) a fost un istoric francez și unul dintre cei mai de seamă bizantinologi ai timpului său, lucrările sale contribuind semnificativ la înțelegerea și aprecierea civilizației bizantine.
Bizanț. Mărire și decădere este o incursiune detaliată în istoria unuia dintre cele mai fascinante și influente imperii ale lumii antice și medievale, autorul explorând istoria complexă și fascinantă a Imperiului Bizantin de la fondarea sa, în secolul al IV-lea, sub Constantin cel Mare, până la căderea Constantinopolului, în 1453, când a fost cucerit de otomani.
Cartea urmărește evoluția politică, socială, economică și culturală a imperiului, punând accent pe aspectele care au contribuit la longevitatea și reziliența acestuia în fața adversităților externe și interne. De la strategiile politice și militare până la rolul religiei și al administrației eficiente, Diehl prezintă strategiile prin care Bizanțul a reușit să se impună ca o putere dominantă în regiune. De asemenea, el explorează și motivele pentru care imperiul a intrat într-o perioadă de declin și evidențiază contribuțiile culturale și științifice ale Bizanțului, de la realizările în artă și arhitectură până la conservarea și transmiterea cunoștințelor clasice, subliniind rolul acestuia în modelarea civilizației europene și a lumii ortodoxe.
Bizanț. Mărire și decădere este o lucrare esențială pentru oricine dorește să înțeleagă moștenirea culturală și istorică a Imperiului Bizantin, demonstrând cum acesta a modelat cursul istoriei europene și a contribuit la legătura dintre Antichitate și lumea modernă.
„Imperiul Bizantin a dispărut de patru secole şi jumătate. Dar amintirea sa subzistă, neștearsă şi puternică. Iar pentru diferite popoare, care i-au strâns moștenirea, istoria sa – această istorie ce ni se pare moartă – conţine mereu promisiuni şi ipoteze de viitor. ”