Cartea de aur sau Luptele politice nationale ale romanilor de sub coroana ungara vol. I - VIII - Teodor V. Pacatian
Ziaristul si poetul Teodor Pacatian (28.XI.1852, Ususau, jud.Arad - 11.II.1941, Sibiu) a devenit foarte cunoscut publicului roman dupa publicarea operei sale principale, Cartea de aur sau Luptele politice nationale ale romanilor de sub coroana ungara, aparuta in 8 volume, lucrare care i-a adus persecutii din partea autoritatilor, dar si simpatia opiniei publice romanesti.
Pacatian a fost acuzat ca ar fi comis 4 delicte: „provocare la nesupunere in contra legii; atatare in contra natiunei maghiare; atacarea puterei obligatoare a legii si revoltarea contra legaturei dintre tarile care compun statul maghiar.” Avocatul sau, lugojeanul Coriolan Brediceanu, a argumentat cu claritate faptul ca juratii nu puteau judeca o chestiune care tinea de stiinta si de istorie si ca prin persecutie tribunalul nu putea obtine niciun rezultat. In final, Pacatian a fost condamnat la 8 luni de inchisoare, 500 de coroane amenda si distrugerea totala a primei editii a cartii.
Academia Romana l-a premiat pentru volumele I si II in anul 1904 cu 1.300 lei din Premiul Adamachi, iar in anul 1929 i-a acordat Premiul Dr. A. Cosma in valoare de 100.000 lei.