Cartea prezintă o sinteză a unei activități științifice și educaționale, desfășurată în cadrul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală timp de 42 de ani. Lucrarea este structurată în mai multe capitole.
Primul cuprinde articole ce denotă studierea și promovarea unor categorii de bunuri culturale din patrimoniul MNEIN, care prezintă o resursă indiscutabilă pentru diverse proiecte educaționale în scopul apropierii publicului de valorile culturale. Tematica cuprinde: țesutul și confecționarea obiectelor cu valoare utilitară, decorativă și rituală; importanța utilitară și decorativă a mobilierului tradițional în interiorul locuinței țărănești; inventarul viticol muzeal; principalele etape din istoria de constituire și dezvoltare a colecțiilor etnografice ale MNEIN; contribuția MNEIN la salvgardarea, conservarea și păstrarea mărțișoarelor ca obiecte materiale de o valoare științifică, documentară, și decorativă; colecții muzeale de un deosebit interes pentru studiul textilelor și al organizării interiorului locuinței tradiționale; schimbările structurale și morfologice ale cămășii tradiționale.
Capitolul doi însumează articole care abordează sistemul alimentar ca parte integrantă a culturii; contribuie la identificarea, documentarea și salvgardarea gospodăriilor tradiționale; conturează ceremonialul nunții dintr-un spațiu cu tradiții omogenizate la nivel de arie local.
Capitolul trei înserează articole care relevă prezența spiritelor acvatice în lumea folclorică; pune în valoare locul și importanța portului popular prin prisma creației literare orale; evidențiază locul și importanța florilor în tradiția popularădin perspectiva etnografică și folclorică; identifică credințele și obiceiurile legate de industria textilă.
Capitolul patru cuprinde materiale nepublicate: tradiții etnofolclorice din satul de baștină Boldurești și schițe etnografice cu o tematică diversă.