Aceasta este o carte, am putea zice populara, de bioclimatologie umana, deci pentru toata lumea care se intereseaza de vreme si se intreaba cum sa se imbrace cand iese din casa, cum va fi timpul in concediu la munte sua pe malul marii, cat de repede se schimba clima si, bineinteles, cat de rau ii poate face aceasta schimbare a climei.
Nu insemna ca putem raspunde multumitor la toate acestea si la alte intrebari asemanatoare. La intrebarea din titlu vom incerca sa raspundem din punctul de vedere al geografului care nu uita ca atmosfera, in sine, si omul, ca element viu, component al biosferei, fac parte din invelisurile Terrei.
Climatologia este, inainte de toate, o parte din geografie. Ea utilizeaza desigur si unele principii ale fizicii si matematicii. Relatia reciproca dintre atmosfera, pe de o parte, si hidrosfera si litosfera, pe de alta parte, se desfasoara in principal sub influenta factorilor cosmici, indeosebi a soarelui. Iar bioclimatologia umana este o punte intre geografie si medicina, in care se includ si unele elemente de fizica si chimie ale elementului viu. Si toate acestea influenteaza biosfera in care un rol important il joaca cel ce se considera stapanul a toate, adica omul. - Elena Teodoreanu