INCLUDE:
● O.U.G. nr. 1/2016
● Codul de procedura civila actualizat si legislatie conexa
● Taxele de timbru sub articolele aferente
● Jurisprudenta ICCJ (decizii de speta, RIL si HP)
● Extrase din decizii relevante ale Curtii Constitutionale
● Articole corespondente din vechiul cod
● Sinteza noutatilor CPC
Codul de procedura civila 2016. Jurisprudenta. Sinteze reprezinta doar inceputul unui proiect. Ne propunem ca la fiecare inceput de an sa putem oferi practicianului, studentului sau oricarei persoane interesate de procedura civila un instrument de lucru util, pe care sa il poata avea la indemana pentru informatii de baza actualizate, esentiale in aplicarea dreptului procesual civil.
Mai precis, sub fiecare articol al Codului, cel interesat va gasi:
– legislatie conexa;
– taxa de timbru aferenta (unde este cazul);
– extrase relevante din motivarea deciziilor Curtii Constitutionale;
– extrase din deciziile pronuntate de Instanta Suprema in RIL si HP;
– extrase din cele mai relevante decizii de speta ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie;
– extrase din Hotararile Curtii Europene a Drepturilor Omului;
– extrase din Minutele de unificare a practicii judiciare (in masura in care acestea au fost facute publice).
Avand in vedere faptul ca inca se mai aplica, in paralel, si Codul de procedura civila din 1865, sub articolele noului Cod se regasesc si articolele corespondente ale vechiului Cod de procedura civila.
De asemenea, tot din acest considerent, am decis sa pastram si sinteza noutatilor Codului de procedura civila si sintezele actelor normative de modificare a acestuia, adaugand sinteza noutatilor aduse de O.U.G. nr. 1/2016.
Am renuntat insa, in titlu, la denumirea „Noul Cod de procedura civila”, alegand sa utilizam denumirea „Codul de procedura civila 2016”, deoarece, la trei ani de la intrarea in vigoare, acesta a devenit Codul de procedura aplicabil majoritatii proceselor, fiind Codul de procedura civila „de drept comun”.
Ne propunem ca an de an sau oricand va fi nevoie sa actualizam informatiile din carte, astfel incat aceasta sa contina minimul necesar oricarei persoane intr-o sala de judecata sau pentru dezlegarea rapida a problemelor ridicate de diverse intrebari.