„Pentru majoritatea dintre noi, motivatia creativa are nevoie de o criza – fie una externa, precum o amenintare la adresa supravietuirii noastre fizice, fie una interna, de suferinta intensa. Dar cum devine curiozitatea atat de puternica pentru anumiti oameni, chiar si in absenta crizei? Un raspuns ar fi o anume conexiune stransa cu una sau mai multe dintre valorile ce ne inspira cel mai mult: iubire, frumusete, dreptate, bunatate si adevar. Pe masura ce inaintezi in propria calatorie creativa, curiozitatea ta de a cunoaste un arhetip se va intensifica. Cand se intampla asta, evolutia insasi are de beneficiat.
In cadrul noii stiinte, evolutia are un aspect intentional pe care Darwin l-a presupus, dar nu l-a putut include in teoria sa: acela de a exprima si a manifesta arhetipurile in experienta si in viata umana. Sau, intr-o formulare mai poetica, de a manifesta cerul pe pamant. Pe masura ce ne acordam la scopul evolutionar al Universului, curiozitatea noastra devine din ce in ce mai intensa.
Aceasta este, pe scurt, tema centrala a cartii. Ne cream propria viata prin alegerile creative pe care le facem care colapseaza noi potentialitati in actualitate. Acest proces poate fi inteles – si devenim din ce in ce mai priceputi in a-l intelege. Noua teorie a evolutiei ne spune ca, imbratisand calatoria creativa a acestei vieti, intensificam scopul miscarii evolutive a constiintei. Cunoasterea acestui lucru ne face motivatia mai profunda.”
(Dr. Amit Goswami)
Dr. AMIT GOSWAMI
A fost profesor in departamentul de fizica teoretica al Universitatii Oregon din Eugene, unde a predat inca din 1968.
El este un pionier al noii paradigme cunoscute drept „stiinta din interiorul constiintei“.
Goswami este autorul manualului de succes Mecanica Cuantica, folosit in universitati din intreaga lume. El a scris multe alte carti renumite, printre care Universul constient de sine, Fereastra vizionara, Fizica sufletului, Doctorul cuantic si Dumnezeu nu a murit.
Goswami a aparut in filmele What the bleep do we know?“ (Ce naiba stim noi de fapt?) si The Dalai Lama Renaissance (Renasterea lui Dalai Lama), precum si in documentarul premiat The quantum activist (Activistul cuantic).