Cartea pastreaza amprenta cronicarului, viziunea lui si relatarea parfumului epocii. Ea pune la dispozitia publicului sursele primare, din ambele parti - crestina si musulmana -, privitoare la modul cum au fost vazute aceste cruciade.
Autorii? Uneori un ostas oarecare sau un baron, alteori un cronicar arab. Cruciadele sunt vazute aici din ambele tabere. Francii si sarazinii se confrunta la fel ca pe campul de batalie sau ca in acele intalniri in care crestinatatea si islamul se respecta reciproc si cateodata stabilesc relatii de prietenie.
Inchipuiti-va ca ati fi trait in timpul cruciadelor, ca l-ati fi urmat pe Petru Eremitul pe drumul spre Tara Sfanta sau ca v-ati fi imbarcat la Aigues-Mortes, impreuna cu Sfantul Ludovic.
Inchipuiti-va ca ati fi luptat sub zidurile Antiohiei, ca ati fi atacat taberele sultanului Saladin, ca l-ati fi vazut pe Sfantul Francisc de Assisi intinzandu-si mainile goale in fata meterezelor din Cairo sau ca ati fi fost un supus umil al Regatului franc de Ierusalim si casatorit cu o pagana.
Daca v-ati fi consemnat zi de zi impresiile, daca ati fi cunoscut secrete, daca ati fi adunat marturii, iata cartea care s-ar fi scris cu notitele voastre.
Caci in aceasta carte, toata informatia este „din epoca”: cei care povestesc au vazut totul cu ochii lor si au auzit totul cu propriile urechi.