Un soț care vrea să divorțeze pentru a fi cu dragostea vieții lui. O rivală mai tânără. Un fost amant șantajat. Sau chiar bătrânul placid care-și aranjează la nesfârșit colecția de nasturi. Când scena de familie devine scenă a crimei, oricine poate fi bănuit.
„- Căsnicie fericită? Ce în-seamnă fericire, domnul meu? O nălucă… Trăiau împreună normal.
Tot unanim și cel mai ener-vant: cu excepția lipsei de mobil (pe moment, căci există și rațiuni subterane care ni se dezvăluie mai târziu) al unora dintre persoanele implicate, fiecare putea fi desemnat drept autor. Asasinatul nu presupusese nici forță deosebită, nici o armă a crimei deosebită, nici circumstanțe deosebite. Regizate sau nu, condițiile fuseseră la fel de favorabile pentru fiecare dintre suspecți.“
Rodica Ojog-Brasoveanu (28 august 1939, Bucuresti – 2 septembrie 2002) a fost o scriitoare de romane politiste din Romania. A urmat primele clase la scoala „Maison de Francais” si si-a continuat studiile la liceul „Domnita Ileana” (astazi Liceul „Eminescu”). A inceput apoi cursurile Facultatii de Drept din Bucuresti, dar, dupa doi ani, in 1956, a fost exmatriculata pe motive politice. Dupa un an de munca necalificata la fabrica de medicamente Galenica, a reluat studiile de drept, de data aceasta la Iasi. Dupa finalizarea studiilor a inceput sa profeseze avocatura. In 1969 a debutat cu un scenariu de televiziune, iar primul roman politist, Moartea semneaza indescifrabil, l-a scris la insistenta sotului ei, actorul Cosma Brasoveanu, si l-a publicat in 1971. Dupa sapte ani de practica a renuntat la avocatura si s-a dedicat in intregime scrisului. Pana in 1999, a publicat 35 de romane, in majoritate politiste, dar si cateva istorice si unul stiintifico-fantastic. Este considerata, in mod unanim, marea doamna a literaturii politiste romanesti.